Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Science
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Institute of Future Environments
Locaties
  • Groningen

Built Environment, major Ruimtelijke Ontwikkeling

Programmabeschrijving

We kennen allemaal wel buurten of wijken die een impuls of verbetering kunnen gebruiken. Hierbij kun je denken aan fysieke, economische of sociale ingrepen. Door goed naar het gebied te kijken en de gebruikers te bevragen krijg je gevoel bij wat er speelt en waar misschien een verandering nodig is om het betreffende gebied weer een positieve stimulans te geven. Deze aanpassing, waar eventuele trends en ontwikkelingen in zijn meegenomen, maakt dat dit gebied op een toekomstbestendige manier ontworpen en/of georganiseerd zal zijn.
 
Aan het eind van deze minor kun je de volgende vraag beantwoorden:
Hoe kunnen we de gebouwde omgeving adaptief ontwerpen en organiseren om geïntegreerde stadsvernieuwing te stimuleren op een manier die alle stakeholders betrekt bij de lokale en regionale processen van huidige en toekomstige veranderingen?
 
Bij de minor Urban Regeneration leert de student op een innovatieve manier te denken, samen te werken met verschillende studies en culturen, inzicht te krijgen en ervaring op te doen over hoe mens en ruimte interacteren en al ontwerpend onderzoek te doen naar oplossingen om een toekomstbestendige adaptieve omgeving voor de inwoners/gebruikers te ontwerpen.
 
Het uiteindelijke doel is om studenten te trainen in technieken die nodig zijn voor een succesvolle participatie in geïntegreerde stadsvernieuwing.     
 

Leeruitkomsten

  1. Initiëren en sturen De student signaleert en inventariseert vanuit een helicopterview en een brede marktoriëntatie, voor de maatschappij relevante (project)opgaven. De student is in staat de randvoorwaarden, de eisen en de doelstellingen te formuleren. De student kan het proces beschrijven, bewaken en bijsturen.
  2. Ontwerpen Het ontwerp kan een plan, model, advies, ruimtelijk of technisch ontwerp zijn. De student maakt het ontwerp op basis van een opgesteld programma van eisen, onderzoekt verschillende oplossingen en varianten en maakt een afgewogen keuze.
  3. Specificeren De student maakt een specificatie in verband met het formuleren van ambities, randvoorwaarden en haalbaarheden, zodanig dat dit richting geeft aan het product. De student werkt een ontwerp nader uit, passend bij de gestelde eisen. Deze eisen zijn specifiek voor de beroepsgroep en behelzen de kwaliteitseisen van het op te leveren product.
  4. Realiseren De student brengt een ontwerp tot uitvoering door voorbereiden, handhaven, bewaken en bijsturen van de realisatie. 
  5. Beheren De student maakt een beheer- en onderhoudsplan voor het behouden van de gerealiseerde kwaliteit.
  6. Monitoren, toetsen en evalueren De student is in staat de opgeleverde resultaten objectief te bewaken en te beoordelen. Aansluitend hierop kan de student aanpassingen en verbetervoorstellen maken en deze inbrengen.
  7. Onderzoeken De student is in staat een vraagstuk te analyseren en de vraag te identificeren. De student kan praktijkgericht onderzoek opzetten en uitvoeren. 
  8. Communiceren en samenwerken  De student brengt beroepsgerichte informatie over naar het beroepenveld, collega’s en de vast te stellen doelgroepen (klanten, opdrachtgevers, betrokkenen). De student is in staat zowel intern als extern te communiceren op een, voor de doelgroep, passende wijze. Communiceren bevat het gehele spectrum waarop informatie ontvangen, gegeven en gedeeld wordt. De student is gericht op samenwerken en constructief afstemmen met betrokkenen en de doelgroepen. 
  9. Managen en innoveren De student geeft richting en sturing aan processen om de doelen te realiseren. De student is zelfsturend en reflectief op het eigen functioneren. De student is proactief, neemt initiatief en kan buiten kaders denken en werken. 

Programma

Built Environment, major Ruimtelijke Ontwikkelingcredits

Jaar 3, minoren 60

  • semester 1 of 2, Majorspecifieke minor 30

    één van de onderstaande onderdelen
    • Minor Urban Governance 30

      vrije keuzeruimte
    • Minor Urban Regeneration 30

      vrije keuzeruimte
  • semester 1 of 2, Vrije keuze minor 30

    vrije keuzeruimte