Opleiding

Toegekend diploma
Master of Science
Programmaduur
24 maanden
ECTS credits
120
Niveau eindkwalificatie
Master
Vorm
Duaal
Taal
Nederlands
School
  • Academie voor Verpleegkunde
Locaties
  • Groningen

Advanced Nursing Practice

Programmabeschrijving

Het programma van de master Advanced Nursing Practice omvat 120 ECTS (European Credits).De inhoud van het programma is gebaseerd op het beroeps- en opleidingsprofiel voor de verpleegkundig specialist. Het programma is opgebouwd uit verplichte onderdelen.

Het curriculum bevat een combinatie van theorie en praktijk en is verdeeld over twee verschillende locaties: gedurende het praktijkleren is de vios in een praktijkinstelling en gedurende het theorie gedeelte is de vios binnen de Hanzehogeschool Groningen. Deze afwisseling tussen praktijk en theorie loopt door het hele programma.

Het theoretisch deel van de opleiding bevat een aantal modulen die zijn gebaseerd op de competenties die in het beroepsprofiel master Advanced Nursing Practice staan en omvatten 40 ECTS. Het praktijkdeel (van 80 ECTS) vormt een essentieel en verplicht onderdeel van het programma.

Het programma leert de vios de compententies van een verpleegkundig specialist. Deze competenties zijn gebaseerd op de CanMEDS rollen (Canadian Medical Education Directions for Specialists Roles). Deze rollen zijn:

1. Verpleegkundig/medisch zorgverlener
De zorgverlener is de centrale rol van de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist integreert alle CanMEDS-rollen en maakt gebruik van verpleegkundige en medische kennis, klinische vaardigheden en professionele waarden om binnen het specialisme kwalitatief hoogwaardige en veilige patiëntenzorg te leveren.

2. Communicator
De verpleegkundig specialist draagt zorg voor een effectieve communicatie met patiënten en andere betrokkenen om zo alle benodigde informatie te verkrijgen en te delen ten behoeve van een doeltreffende patiëntenzorg.

3. Samenwerker
De verpleegkundig specialist werkt effectief samen met andere zorgprofessionals om veilige, hoogkwalitatieve, patiëntgerichte zorg te leveren.

4. Leider
De verpleegkundig specialist organiseert en innoveert zelfstandig zorgprocessen.

5. Gezondheidsbevorderaar
De verpleegkundig specialist bevordert actief de gezondheid van groepen patiënten en bevolkingsgroepen. Ze werkt met hen samen om hun behoeften te begrijpen en vast te stellen, ze spreekt zo nodig namens anderen en ontsluitbronnen om verandering in gezondheidsgedrag teweeg te brengen.

6. Scholar
De verpleegkundig specialist levert een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en implementatie van klinische en wetenschappelijke kennis en de verspreiding daarvan.

7 Professional
De verpleegkundig specialist richt zich op de gezondheid en het welzijn van individuele patiënten en de samenleving door middel van ethische praktijkvoering, hoge persoonlijke gedragsnormen en verantwoordelijkheid ten opzichte van het beroep en de samenleving door zich te houden aan de professionele standaard van de beroepsgroep en te zorgen voor een goede persoonlijke gezondheid.

De modules worden afgesloten met schriftelijke toets, mondelinge toets of een proeve van bekwaamheid en/of projecten die een cijfer krijgen. Cijfers worden ook gegeven voor prestaties in de klinische praktijk. Deze examens dragen bij aan de beoordeling van de vereiste competenties op het gebied van kennis, vaardigheden en attitude. Het programma wordt afgesloten met een masterthesis. Hierin moeten alle kennis en vaardigheden worden aangetoond die tijdens de masteropleiding zijn opgedaan.

 

Leeruitkomsten

Leerlijn Diagnostiek & Behandeling (D&B) 
1. Behandelrelatie 
De verpleegkundig specialist bouwt in een gesimuleerde setting een gelijkwaardige behandelrelatie op met zorgvragers en hun naasten op basis van samenwerking en vertrouwen en rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden.  
  
2.Diagnostiek 
De verpleegkundig specialist stelt in een gesimuleerde setting verpleegkundige en medische diagnoses vast door in een continu en cyclisch proces gegevens over gezondheid en ziekte te verzamelen, te analyseren en te combineren.  

3.Behandeling 
De verpleegkundig specialist stelt in een gesimuleerde setting een behandelvoorstel op, op basis van de principes van evidence based practice waarin therapeutische, preventieve, symptomatische en palliatieve interventies worden geïndiceerd en vervolgens uitgevoerd en gedelegeerd.  


Leerlijn Professioneel Leiderschap (PL) 
1. Ontwikkelen professionele identiteit 
De verpleegkundig specialist ontwikkelt een professionele identiteit door persoonlijke kenmerken en de beroepsrollen te integreren binnen de context van het werk en dit uit te dragen naar andere zorgprofessionals. 

2. Kritisch en ethisch redeneren en argumenteren 
De verpleegkundig specialist onderbouwt het professioneel handelen door gebruik te maken van kritische en ethische redeneerprincipes.  

3. Toepassen en uitvoeren van onderzoek en innovatie 
De verpleegkundig specialist initieert en implementeert vernieuwingen gebaseerd op onderzoek van de beroepspraktijk vanuit verschillende perspectieven. 

4. Visie op gezondheid en ziekte in maatschappelijke context formuleren 
De verpleegkundig specialist formuleert een visie op gezondheid en ziekte in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen, uitgaande van het welbevinden van de persoon en diens naasten en volgens de professionele kwaliteitseisen. 

Leerlijn Praktijkleren (PRL) 
1. Diagnose stellen 
De verpleegkundig specialist stelt als zelfstandig behandelaar op grond van anamnese en (aanvullend) onderzoek medische en verpleegkundige diagnoses binnen het eigen expertisegebied op basis van klinisch redeneren en evidence based practice. 

2. Behandelen 
De verpleegkundig specialist stelt als zelfstandig behandelaar, een geïntegreerde medische en verpleegkundige behandeling in of bij voor zorgvragers en hun naasten binnen het eigen expertisegebied, op basis van evidence based practice. 

3. Regievoeren 
De verpleegkundig specialist voert, als regie(voerend) behandelaar, de regie over de medische en verpleegkundige behandeling van de zorgvrager en diens naasten in de zorgketen over de grenzen van de eigen afdeling en/of organisatie heen.  

4. Bevorderen en ondersteunen zelfmanagement, eigen regie, empowerment en herstel 
De verpleegkundig specialist past ondersteunende interventies toe om het zelfmanagement, de eigen regie/empowerment en het herstel van de zorgvrager en diens naasten binnen het eigen expertisegebied te bevorderen, rekening houdend met de persoonlijke mogelijkheden en omstandigheden van de zorgvrager. 

5. Kwaliteit van zorg bevorderen 
De verpleegkundig specialist bevordert continu de kwaliteit en veiligheid van zorg op het niveau van de organisatie van zorg, het zorgproces en de deskundigheid van professionals gebaseerd op (wetenschappelijke) kennis en in samenspraak met zorgvragers, zorgverleners en maatschappelijke vertegenwoordigers. 

De opleiding is gericht op het verwerven van de gemeenschappelijke  competenties voor verpleegkundig specialisten en de specialismegebonden competenties. De gemeenschappelijke competenties komen aan bod in het cursorisch onderwijs. Het praktijkleren is toegespitst op een specialisme en op een specifiek expertisegebied binnen een specialisme.