Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Science
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Future Environments
Locaties
  • Groningen

Built Environment, major Civiele Techniek

Programmabeschrijving

De major Civiele Techniek gaat over de infrastructuur in de te bouwen en de gebouwde omgeving binnen zee, land, kust- en zoetwateromgevingen.
Onder infrastructuur verstaan we de wegen, maar ook de spoorwegen en de waterwegen. We kijken naar kustwerken om het land te behouden maar evenzeer naar technische manieren om land aan te winnen in de delta. We ontwerpen kustwerken als bruggen, viaducten, sluizen en havens.
 
Techniek en constructies krijgen in de major Civiele Techniek dan ook veel aandacht. Gedegen kennis van techniek, constructies, duurzaamheid, water en grond is in die praktijk hard nodig. De student leert onder andere hoe je ontwerpen en berekeningen maakt voor dit soort kustwerken. Tijdens de buitenwerkplaatsen verkent de student bijpassende beroepsrollen. De student ontdekt hoe je kustverdediging kan combineren met recreatie en toerisme, of hoe je een 'slimme' dijk maakt.

Leeruitkomsten

  1. Initiëren en sturen De student signaleert en inventariseert vanuit een helicopterview en een brede marktoriëntatie, voor de maatschappij relevante (project)opgaven. De student is in staat de randvoorwaarden, de eisen en de doelstellingen te formuleren. De student kan het proces beschrijven, bewaken en bijsturen.
  2. Ontwerpen Het ontwerp kan een plan, model, advies, ruimtelijk of technisch ontwerp zijn. De student maakt het ontwerp op basis van een opgesteld programma van eisen, onderzoekt verschillende oplossingen en varianten en maakt een afgewogen keuze.
  3. Specificeren De student maakt een specificatie in verband met het formuleren van ambities, randvoorwaarden en haalbaarheden, zodanig dat dit richting geeft aan het product. De student werkt een ontwerp nader uit, passend bij de gestelde eisen. Deze eisen zijn specifiek voor de beroepsgroep en behelzen de kwaliteitseisen van het op te leveren product.
  4. Realiseren De student brengt een ontwerp tot uitvoering door voorbereiden, handhaven, bewaken en bijsturen van de realisatie. 
  5. Beheren De student maakt een beheer- en onderhoudsplan voor het behouden van de gerealiseerde kwaliteit.
  6. Monitoren, toetsen en evalueren De student is in staat de opgeleverde resultaten objectief te bewaken en te beoordelen. Aansluitend hierop kan de student aanpassingen en verbetervoorstellen maken en deze inbrengen.
  7. Onderzoeken De student is in staat een vraagstuk te analyseren en de vraag te identificeren. De student kan praktijkgericht onderzoek opzetten en uitvoeren. 
  8. Communiceren en samenwerken  De student brengt beroepsgerichte informatie over naar het beroepenveld, collega’s en de vast te stellen doelgroepen (klanten, opdrachtgevers, betrokkenen). De student is in staat zowel intern als extern te communiceren op een, voor de doelgroep, passende wijze. Communiceren bevat het gehele spectrum waarop informatie ontvangen, gegeven en gedeeld wordt. De student is gericht op samenwerken en constructief afstemmen met betrokkenen en de doelgroepen. 
  9. Managen en innoveren De student geeft richting en sturing aan processen om de doelen te realiseren. De student is zelfsturend en reflectief op het eigen functioneren. De student is proactief, neemt initiatief en kan buiten kaders denken en werken. 

Programma

Built Environment, major Civiele Techniekcredits

Jaar 3, minoren 60

  • semester 1 of 2, majorspecifieke minor 30

    één van de onderstaande onderdelen
    • Minor Structural Engineering 30

      vrije keuzeruimte
    • Minor Delta Engineering 30

      vrije keuzeruimte
  • semester 1 of 2, vrije keuze minor 30

    vrije keuzeruimte