Vak: Management Information Systems credits: 5

Vakcode
BEVH17MIS1C
Naam
Management Information Systems
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P. Cramer
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Management Information Systems - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. De student stelt op basis van een bedrijfsbeschrijving vast tot welk type een dienstverlenende organisatie behoort, inclusief de bij dat type organisatie behorende controle- en beheersmaatregelen.
  2. De student ontwikkelt voor verschillende soorten dienstverlenende bedrijven de processen en richt de bijbehorende informatievoorziening in, inclusief beheermaatregelen.
  3. De student voert een analyse van de informatiebehoeften uit, die noodzakelijk is voor het besturen en beheersen van de organisatie.
  4. De student stelt op basis van procesbeschrijvingen en gewenste managementinformatie functionele eisen op voor een informatiesysteem (met gebruikmaking van schematechnieken).
  5. De student kan op basis van functionele eisen een database/spreadsheet ontwerpen en bouwen.
  6. De student levert een bijdrage aan de keuze voor een relevant geautomatiseerd systeem (niet alleen persé gericht op financiële gegevens) en de inrichting hiervan.
  7. De student maakt een analyse van benodigde managementinformatie (zowel terugkerende als specifieke informatie) en is in staat deze uit een geautomatiseerd systeem op te vragen.
  8. De student maakt een analyse van te nemen maatregelen ten behoeve van de beveiliging en het beheer van informatiesystemen.

Inhoud

In de beroepspraktijk merkt de student dat betrouwbare informatie nodig is om goede beslissingen te kunnen nemen en op een juiste manier sturing te kunnen geven aan een organisatie. Voorbeelden van dergelijke informatie zijn bijvoorbeeld productie- of financiële resultaten. Belangrijk hierbij is dat alle relevante informatie voor het maken van de juiste beslissing altijd en overal beschikbaar is. De gegevens komen uit verschillende bronnen en worden na omvangrijke bewerkingen gerapporteerd bijvoorbeeld via business intelligence software. Belangrijke begrippen hierbij zijn datavisualisatie (bijvoorbeeld via dashboards) en data-analyse. Naast het op een goede wijze gebruiken van software speelt ook de inrichting van de administratieve organisatie een belangrijke rol bij de borging van de betrouwbaarheid van managementinformatie. Binnen het studieonderdeel Management Information Systems leert de student hoe een administratieve organisatie van een dienstverlenende organisatie ingericht wordt en hoe op basis hiervan een (management)informatiesysteem ontwikkeld en geïmplementeerd wordt.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management