Vak: Oriënterende Stage credits: 22

Vakcode
BKVH8OST
Naam
Oriënterende Stage
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
22
Taal
Nederlands
Coördinator
C.M. Sijtstra
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • O- stage - Opdracht

Leeruitkomsten

Voor de Oriënterende stage hebben we bovenstaande taak- en generieke competenties vertaald in de volgende negen leeruitkomsten (LU’s):
1. Door toepassing van netwerkprincipes is de student in staat zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid een stageplaats te verwerven in een organisatie van enige omvang.
2. De student is in staat een stageopdracht voor de stageorganisatie uit te voeren.
3. De student verkrijgt inzicht in de structuur, cultuur en functioneren van een organisatie en van de branche waarin de organisatie opereert.
4. De student maakt kennis met en werkt mee aan de uitvoering van de operationele werkwijzen (processen en procedures) van de organisatie dan wel de afdeling waar de student stage loopt.
5. De student past tijdens de stage effectief beroepsvaardigheden toe: planmatig werken, samenwerken, onderzoek doen, problemen oplossen, schriftelijk rapporteren, adviseren en overtuigend mondeling presenteren. 
6. De student laat de juiste, professionele beroepshouding zien, passend bij destagewerkzaamheden: dienstverlenend en klantgericht, handelend volgens professionele waarden en normen, proactief en zelfsturend, onderzoekend en kritisch, beschikt over organisatiesensitiviteit en omgevingsbewustzijn, reflectief en lerend, gericht op de eigen ontwikkeling.
7. De student kan een relatief eenvoudig multidisciplinair bedrijfskundig probleem analyseren, evenals de relevante aspecten van de organisatie en de omgeving.
8. De student kan, na analyse en onderzoek, een passend advies voor de opdrachtgever ontwikkelen.
9. De student is reflectief en lerend, gericht op de eigen ontwikkeling: het betreft hier het professioneel eigen gedrag/ professioneel handelen op alle werkterreinen, ook nieuwe en het beïnvloeden van gedrag/ professioneel handelen van collega’s t.b.v. teameffectiviteit; de student is zich bewust van de eigen ontwikkelingsbehoeften, past leervermogen toe op nieuwe situaties, toetst voortdurend en op allerlei manieren het eigen handelen, zoekt naar nieuwe situaties om het eigen handelingsrepertoire te vergroten, voelt zich ook verantwoordelijk voor de professionele ontwikkeling van collega’s en handelt daar naar.
PLU's:
PLU7: De BKM’er organiseert en regisseert de samenwerking tussen mensen in organisaties met oog voor de toegevoegde waarde van mensen in organisaties, houdt daarbij rekening met maatschappelijke, culturele en morele verschillen en overbrugt belangentegenstellingen.
PLU8: De BKM’er neemt initiatief, toont persoonlijk leiderschap en ethisch besef in het professioneel handelen en ontwikkelt en onderhoudt een professioneel netwerk.
PLU9: De BKM’er stuurt de eigen persoonlijke ontwikkeling vanuit een lerende opstelling en een onderzoekende, ondernemende en nieuwsgierige houding en structureert en voert zijn werk uit via de PDCA-cyclus.
PLU10: De BKM’er communiceert effectief in het Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling, met professionals vanuit verschillende disciplines en achtergronden.
 

Inhoud

De inhoud van de Oriënterende stage kent twee kerncomponenten:
  1. De student participeert in de dagelijkse werkzaamheden van het stagebedrijf. Hij voert bedrijfskundige werkzaamheden op hbo-niveau uit (competentieniveau 2/3).
  2. De student voert twee bedrijfskundige opdrachten vanuit de opleiding uit. De eerste opdracht gaat over Netwerken. De tweede opdracht gaat over Bedrijfsethiek. De opdrachten staan op Blackboard.
Uiteraard is het mogelijk verdere (onderzoeks)opdrachten voor de stageorganisatie uit te voeren.
Het is van belang dat de student door de stage een beeld krijgt van het toekomstige werkveld en voor zichzelf nagaat of hij in dat werkveld past, of hij het leuk vindt, of het aan zijn verwachtingen voldoet, e.d

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde