Vak: Financial Accounting credits: 5

Vakcode
FCVH18FA1A
Naam
Financial Accounting
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Vos
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Financial Accounting - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

  1. De student kan gebeurtenissen en transacties verwerken middels journaalposten overeenkomstig Titel 9 BW2 en de Richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving.
  2. De student kan (onderdelen van) een enkelvoudige jaarrekening samenstellen overeenkomstig Titel 9 BW2 en de Richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving
  3. De student kan verschillen tussen de vennootschappelijke en fiscale waardering benoemen en verwerken.
  4. De student kan vaststellen of (onderdelen van) een jaarrekening voldoet aan Titel 9 BW2 en de Richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving.
  5. De student is in staat om grondslagen voor waardering en resultaatbepaling voor de onderscheiden posten van de balans en winst- en verliesrekening, zoals neergelegd in de Nederlandse wetgeving en het conceptuele raamwerk van de RJ toe te passen.
  6. De student kent de begrippen met betrekking tot een deelneming en kan een deelneming waarderen en verwerken in de jaarrekening op basis van de vermogensmutatiemethode. De student kan een eenvoudige consolidatie uitvoeren.

Inhoud

Financial Accounting heeft betrekking op de eisen die worden gesteld aan de verplicht op te leveren financiële verslagen. In de lessen Financial Accounting zal aandacht worden geschonken aan de nationale regelgeving op het gebied van de Financial Accounting (Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek en de door de Raad voor de Jaarverslaggeving uitgevaardigde richtlijnen) tegen de achtergrond van de bedrijfseconomische grondslagen. Financial Accounting is dus een onderdeel waarin het vakken recht en bedrijfseconomie/bedrijfsadministratie geïntegreerd aan bod komen. De eisen die worden gesteld aan de basisstukken van de Financial Accounting (het bestuursverslag, de balans, resultatenrekening, de toelichting op beide stukken, het kasstroomoverzicht en de overige gegevens) zullen uitgebreid behandeld worden. Daarnaast zal aandacht zijn voor de verschillende waarderingsmethoden die er bestaan voor de diverse posten in de jaarrekening. Ook zal het consolideren van jaarrekeningen behandeld worden. 
Verder leer je hoe verschillen tussen de fiscale en vennootschappelijke waardering van balansposten in de vennootschappelijke jaarrekening verwerkt dienen te worden. 
Een en ander zal in de lessen worden geconcretiseerd middels jaarrapporten van een verschillende ondernemingen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management