Vak: Integral opdracht 2a: Planning & Control credits: 5

Vakcode
FCVH19IO2A
Naam
Integral opdracht 2a: Planning & Control
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.D. Jensen
Werkvormen
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • IO2A: Planning & Control - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  • De student identificeert en analyseert de risico’s die gepaard gaan met een gekozen strategie, hierbij houdt de student rekening met interne- en externe factoren en financiële situaties.
  • De student analyseert risico's die worden veroorzaakt door veranderingen in rente en adviseert over mogelijke oplossingen om deze af te dekken met financiële instrumenten.
  • De student beoordeelt het budgetteringsproces, stelt een (deel van) een budget in de vorm van een jaarrekening op en voert een gevoeligheidsanalyse uit.
  • De student evalueert het prestatiemeetsysteem ten aanzien van de afstemming met de strategie, het gebruik van (niet-) financiële prestatie indicatoren en de balans tussen verschillende perspectieven.
  • De student voert een half-gestructureerd interview, dat voorbereid is door het opstellen van een interviewschema, waarin de student de gespreksvaardigheden toepast, de gespreksstructuur handhaaft en reageert op het gedrag van de geïnterviewde op zodanige wijze dat voldoende informatie wordt verkregen. De student doet dit in de rol van adviseur bij een organisatie uit de praktijk.

Inhoud

Hoe zorg je dat een bedrijf de juiste doelstellingen zet voortvloeiend uit de missie en visie van het bedrijf? Hoe zorg je er vervolgens voor dat deze doelstellingen van een organisatie worden gerealiseerd? Bij veel organisaties wordt hiervoor onder andere gebruik gemaakt van een Planning & Control systeem. Dit betekent dat de strategie op een systematische wijze wordt omgezet in plannen en budgetten en dat er regelmatig wordt geëvalueerd of men op de goede weg is. “Control” betekent in dit opzicht dat men probeert de organisatie te beheersen door juiste beslissingen te nemen o.b.v. een goede informatievoorziening. Deze informatievoorziening komt onder andere uit de boekhouding.

Bij dit studieonderdeel ga je kennis die je hebt opgedaan bij de vakken Strategisch Management, International Finance and Economics 2, Bedrijfsadministratie 2  en Management Accounting & Control 2 toepassen. De opdrachten die je groepsgewijs uitvoert hebben betrekking op een bedrijf uit de praktijk. Hierbij komen diverse onderwerpen aan bod, zoals interne en externe analyse, financiële risico’s, budgetteren, prestatiemeting en inrichting van de boekhouding. Het doel van de Integrale Opdracht is dat je inzicht krijgt in relaties tussen de vier verschillende vakgebieden.

Je ontwikkelt jezelf bij dit studieonderdeel ook op het gebied van diverse vaardigheden. Om aan informatie te komen neem je interviews af en doe je deskresearch, waarbij je rekening houdt met betrouwbaarheid en validiteit. Je gebruikt Excel om nuttige informatie te genereren. Na afloop van het onderzoek draag je jouw bevindingen en adviezen overtuigend over aan de opdrachtgever door middel van een presentatie.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management