Vak: Indirecte Belastingen & Arbeidsrecht credits: 5

Vakcode
FTAH17IBA1A
Naam
Indirecte Belastingen & Arbeidsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.G.H. Sillen
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Indirecte Belastingen & Arbeidsrecht - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

  1. Student typeert overeenkomsten waarin het verrichten van arbeid centraal staat en beschrijft juridische kenmerken hiervan.
  2. Student benoemt wettelijke rechten en plichten van werknemers en werkgevers en past deze kennis toe op casussen.
  3. Student beschrijft de verschillende wijzen waarop rechtsgeldig een einde komt aan een arbeidsovereenkomst en typeert de juridische gevolgen hiervan.                                 
  4. Student legt de systematiek van de belastbare feiten en de belastingplicht van de wet Omzetbelasting uit en past de begrippen ICL, ICV en grensoverschrijdende diensten toe.
  5. Student past de vrijstellingen m.b.t. de wet OB toe en kent de fiscaal juridische gevolgen van een vrijstelling.
  6. Student bepaalt het recht op aftrek voorbelasting en past de herzieningsregels voorbelasting toe, onder andere ter zake van de levering van onroerende zaken.
  7. Student kent het toepassingsgebied van de Loonbelasting en benoemt in casusposities de kernbegrippen van de Wet LB om tot belastbaarheid te concluderen. 
  8. Student past de werkkostenregeling toe op een casus

Inhoud

In het vak Arbeidsrecht  & indirecte belastingen gaat het onder meer om  de verschillende soorten arbeidsverhoudingen. Je leert wanneer iemand werkzaam is op basis van een arbeidsverhouding en wanneer er sprake is van een andere arbeidsverhouding. Dit is van groot belang voor het beoordelen wat voor belasting iemand verschuldigd is. Verder leer je wat voor rechten en plichten een arbeidsovereenkomst met zich meebrengt voor werknemers en werkgevers en hoe er rechtsgeldig een einde komt aan een arbeidsverhouding. In de beroepspraktijk zul je met vele van deze onderwerpen geconfronteerd worden. Je zult problemen in dit verband moeten kunnen onderkennen en de arbeidswetgeving kunnen toepassen.
In het onderdeel indirecte belastingen wordt aandacht besteed aan die belastingen die via ondernemers op aangifte geheven worden.Dat zijn de omzetbelasting en de loonbelasting. Je leert vast te stellen wanneer er sprake is van belastingplicht voor de omzetbelasting en inhoudingsplicht voor de loonheffing. Welke economische handelingen leiden tot heffing van omzetbelasting en over welk bedrag moet de ondernemer loonheffing berekenen? Je leert hoe dit uiteindelijk in de aangifte omzetbelasting en loonbelasting verwerkt moet worden.
Het vak bouwt voort op de vakken Juridische aspecten van ondernemerschap en inleiding belastingrecht uit jaar 1 en er is samenhang met het vak Ondernemingsrecht & Winstbelasting.

Onderwerpen arbeidsrecht:
  • Kenmerken overeenkomst met betrekking tot arbeid
  • Rechten en plichten werkgevers en werknemers
  • Ontslagrecht
Onderwerpen belastingrecht:
  • Verplichtingen ondernemer voor de Wet Omzetbelasting
  • Inhoudingsplicht werkgevers binnen de Wet Loonbelasting
  • Werkkostenregeling Loonbelasting.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management