Vak: Werkplekleren 3.1 credits: 4

Vakcode
ITDB17WPL5
Naam
Werkplekleren 3.1
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Sibum
Werkvormen
  • Individueel
Toetsen
  • Werkplekleren 3.1 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student toont van de 9 HBO-ICT beroepscompetenties in totaal 6 competenties met WPL aan met beroepsproducten, allen zowel op niveau 1 als niveau 2, waarvan de competenties 8 en 9 in elk studiejaar aangetoond moeten worden. Dit gebeurt in 6 semesters.

Het betreft de volgende 9 competenties

1 Beheren 
De student laat alle activiteiten gericht op het proces van ontwikkeling, ingebruikname en gebruik van ICT-systemen  beheersbaar verlopen

2 Analyseren
De student analyseert een systeem, applicatie en/of business architectuur rekening houdend met de onderlinge samenhang van deze drie lagen. Hierbij gebruikmakend van de juiste standaarden en methodieken

3 Adviseren
De student adviseert over een systeem, applicatie en/of business architectuur rekening houdend met e onderlinge samenhang van deze drie lagen. Hierbij gebruikmakend van de juiste standaarden en methodieken en passend bij de context.

4 Ontwerpen
De student (her)ontwerpt een systeem, applicatie of business architectuur rekening houdend met de onderlinge samenhang van deze drie lagen. Hierbij gebruikmakend van de juiste standaarden en methodieken en passend bij de context.

5 Realiseren
De student realiseert een nieuw / vernieuwd bedrijfsproces of (deel van) een informatiesysteem of een informatieproduct, passend bij de context.

6 Projectmatig werken/regisseren
De student toont aan planmatig aan het een project te hebben uitgevoerd.
7 Onderzoekend vermogen
De student voert op adequate en navolgbare wijze een praktijkgericht onderzoek uit ter onderbouwing van een fase of een deel van de opdracht.

8 Communicatie (mondeling/schriftelijk) & samenwerken
De student schrijft een verzorgd, zakelijk en goed gestructureerd rapport of notitie en gebruikt daarbij correct taalgebruik; de student communiceert  helder, overtuigend en passend bij de doelgroep

9 Professionele houding/professioneel handelen
De student kan waaronder zelfstandig werken, initiatief nemen, eigen oordeel hebben


 

Inhoud

Door het maken van beroepsproducten op hun werkplek, kunnen HBO-ICT deeltijdstudenten voldoen aan de praktijkervaringseisen voor hun opleiding. Dit wordt werkplekleren genoemd (WPL).
Voor een HBO-ICT bachelor diploma zijn in totaal 44 WPL studiepunten (ec's) nodig, die verspreid over 6 semesters behaald kunnen worden in jaar 1 tot en met 3. Een studiepunt komt overeen met 28 uur studiebelasting.
Studenten moeten aantonen dat hun werkplek geschikt is voor WPL.
WPL kan binnen de eigen organisatie of elders en kan een betaalde of onbetaalde baan betreffen. Aan het begin van elk jaar moeten studenten een Plan van Aanpak maken voor hun WPL activiteiten in de eerstvolgende twee semesters. Voor dit document is vervolgens goedkeuring nodig van de betreffende WPL-docent. Ook de werkgever moet schriftelijk instemmen met Werkplekleren.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT