Vak: Brugdomein trede 11 periode CD credits: 5

Vakcode
LAVB20BD11CD
Naam
Brugdomein trede 11 periode CD
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. de Haan
Werkvormen
Toetsen

Leeruitkomsten

Knowledge & Understanding
Ambachtelijk vermogen
LKU3 De afgestudeerde heeft kennis over het duurzaam gezond blijven van de performing artist en draagt zorg voor zijn lichaam en geest
MKU8 De afgestudeerde toont grondig inzicht in DAS-technieken.
MKU9 De afgestudeerde is in staat de dans- en ballettechniek te analyseren.
MKU11 De afgestudeerde houdt DAS-technische vaardigheden op hoog niveau, actueel en breidt deze waar mogelijk en wenselijk uit.

Applying Knowledge & Understanding
Onderzoekend en reflectief vermogen
MAKU11 De afgestudeerde analyseert op basis van zijn theoretische kennis, de  tijd, de stijl en vorm van een DAS- of popproductie of-proces.

Making Judgements
Ondernemend en organiserend vermogen
LMJ4 De afgestudeerde signaleert kansen binnen en buiten het voortdurend veranderende werkveld en zet deze om in concrete acties om zijn ambities te realiseren.
LMJ7 De afgestudeerde treft de noodzakelijke professionele voorzieningen om op lange termijn als performing artist werkzaam te zijn.

Communication
Ondernemend en organiserend vermogen
LC1 De afgestudeerde gaat contacten aan die relevant zijn om een (inter) nationaal netwerk op te bouwen.
MC2 De afgestudeerde is op de hoogte van overheidsregelingen, cao’s, arbo-regels, belastingzaken en aansprakelijkheidsverzekeringen.
MC3 De afgestudeerde heeft inzicht bij de vormgeving aan eigen cultureel ondernemerschap.
MC4 De afgestudeerde is op de hoogte en maakt indien nodig, gebruik van (sociale) regelingen, diensten van instellingen en (medische) voorzieningen die relevant zijn voor het kunnen functioneren in het werkveld.
MC5 De afgestudeerde is in staat een persoonlijk
ontwikkelingsplan op stellen en dit zo nodig aan te passen.
Communicatief vermogen
LC5 De afgestudeerde  genereert actief bekendheid en/of mogelijkheden voor zijn werk.
LC6  De afgestudeerde  komt op een adequate manier op voor zijn waarden en behoeften.
MC6 De afgestudeerde is in staat zich op een professionele manier binnen diverse multimedia te communiceren en zich te profileren als kunstenaar.
Samenwerkend vermogen
LC7  De afgestudeerde  realiseert de eigen artistieke doelen in afstemming met anderen.

Learning Skills
Onderzoekend en reflectief vermogen
LLS1 De afgestudeerde heeft inzicht in zijn talenten en mogelijkheden en reflecteert op zijn persoonlijke ontwikkeling in relatie tot zijn visie en werk.
Vermogen tot groei en vernieuwing
LLS3 De afgestudeerde staat open voor ideeën, verwerft nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden om zich te blijven ontwikkelen.
Ondernemend en organisatorisch vermogen
LLS4 De afgestudeerde treft de noodzakelijke professionele voorzieningen om op lange termijn als performing artist werkzaam te zijn.
MLS4 De afgestudeerde organiseert zijn eigen ontwikkeling door middel van scholing, opleiding en loopbaanplanning en toont dat in zijn werk.

Inhoud

Brugdomein Praktijk: de praktijk-domeinonderdelen van dit domein hebben als doel de domeinonderdelen van andere domeinen te ondersteunen of staan op zichzelf zonder koppeling met andere domeinonderdelen. Binnen dit domein wordt ook ruimte gecreëerd om zowel modulair (in trede 9/10) als door middel van keuzeonderdelen het curriculum in te vullen. In het praktijkgedeelte van dit domein wordt een aantal onderdelen niet getentamineerd. Daarnaast wordt een aantal onderdelen getoetst binnen de domeinen Danstechniek en Muziektheater. 
 
Acrobatiek
Acrobatiek helpt bij het optimaliseren van de fysieke ontwikkeling en de acrobatische vaardigheden en is ondersteunend aan de verschillende danstechnieken. Acrobatiek wordt op verschillende niveaus gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 niveau één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar niveau twee (trede 10). Indien een student beide niveaus heeft behaald stroomt de student automatisch door naar de  plusniveaus.

Auditietraining
Bij Auditietraining wordt de student voorbereid op het doen van audities binnen het dans- en muziektheater-werkveld.

Customized Skills
Binnen Customized Skills heeft de student de mogelijkheid zich te verdiepen en te verbreden in één specifiek domein. Er zijn twee verschillende verdiepingsrichtingen: Danstechniek (A) en Muziektheater (B). De student moet minimaal een 7,5 voor het betreffende domein hebben behaald om de verdiepingsrichting van dat domein te mogen volgen. Zijn de cijfers voor beide domeinen boven een 7,5, dan mag de student zelf kiezen in welke verdiepingsrichting de student geplaatst wordt. Bij een lager domeincijfer dan een 7,5 wordt de plaatsing bepaald door de Algemene Commissie.  Customized Skills wordt in het Customized Skills Extern Danstechniek & Muziektheater Examen (EDEM Skills Examen) geëxamineerd. Zie voor de competenties: Danstechniek en Muziektheater.
 
Dansanalyse
Dit domeindonderdeel omvat de theorie en de ontleding van de ballet, jazz- en PTMD-techniek.

Creatieve Ontwikkeling
Creatieve Ontwikkeling heeft als doel de student te leren creatieve producten te ontwikkelen, waaronder het ontwerpen van choreografieën, het schrijven van teksten en het produceren van andere verschillende performing arts  producten. Dit is een domein overstijgend onderdeel en wordt niet getentamineerd.

Werkveldoriëntatie  
Werkveldoriëntatie in treden 9 en 10  heeft als doel inzicht te verschaffen in alle aspecten van het toekomstig werkveld als podiumkunstenaar en als ondernemer, zowel nationaal als internationaal.  In trede 10 ligt de focus op  de analyse van performing arts voorstellingen. In treden 11 en 12 verschuift de aandacht naar de individuele student.

Management Organisatie & Ondernemerschap (MOO)
MOO heeft als doel de theoretische kennis en vaardigheden aan te leren over het managen van projecten. De student leert hiermee als ondernemer te managen en te produceren binnen het vakgebied. Dit onderdeel wordt niet getentamineerd, wel geïntegreerd geëxamineerd binnen het Project DIZ) in trede 12 in het domein Theater Praktijk.

Performing Knowledge
Binnen dit project worden onder andere de theorie en de geschiedenis van het muziektheater in de praktijk gebracht. Dit project heeft een binnen schools karakter.

Personal Development (PD)/Onderzoek
In PD wordt de student begeleid, in samenwerking met andere studenten of individueel, in hun studieloopbaan, bij het onderzoek doen,  tijdens projecten en uitwisselingsprogramma’s.

Persoonlijke Performance Skills en Individuele Performance Skills
Binnen het onderdeel Persoonlijke/Individuele Performance Skills heeft de student de mogelijkheid zich in trede 11 en 12 verder individueel te verdiepen en te verbreden in zijn werkveldkeuze. De uren worden individueel ingericht. 

Praktische Internationale Orientatie  (binnen PPS en IPS)
Binnen het onderdeel Praktische Internationale Oriëntatie heeft de student de mogelijkheid  zich in trede 12 individueel te verdiepen en te verbreden om  zich als Performing artist in het Internationale werkveld te kunnen handhaven. De uren worden individueel ingericht. 

Skills Examen Begeleiding (EDEM Skills)
Binnen dit domeinonderdeel krijgt de student coaching bij het samenstellen van het individuele Skills Examen. Dit examen staat beschreven in het Examendossier Hbo Dans.

Solfège/Muziek Theorie
Solfège/Muziek theorie gaat in op de theoretische aspecten van Muziek en omvat het op het gehoor leren onderscheiden en het kunnen lezen van tonen en intervallen. Zie competenties domein  Theater Theorie. Solfège/Music Theorie wordt in verschillende modules gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 module  één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar module twee enz. In totaal zijn er vier modules die behaald moeten worden.

Tapdans
Tapdans dient als basis voor de PTMD, maar is ook een zelfstandige danstechniek. Zie competenties domein Danstechniek. Tap wordt op verschillende niveaus gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 niveau één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar niveau twee (trede 10). Indien beide niveaus zijn behaald stroomt de student automatisch door naar plus-niveaus.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Lucia Marthas Institute for Performing Arts