Vak: Brugdomein trede 9 periode CD credits: 5

Vakcode
LAVP20BD9CD
Naam
Brugdomein trede 9 periode CD
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R. de Haan
Werkvormen
Toetsen

Leeruitkomsten

De functie van trede 9 is oriëntatie en confrontatie.
 
In de loop van trede 9 ontdekt de student, samen met zijn docenten, de antwoorden op de volgende drie vragen: Kan ik het? Vind ik het leuk? Wil ik het?
 
In trede 9 wordt gewerkt aan:
  • De aanleg van een methodische, technische, cognitieve en artistieke bodem, waarop in de hoofdfase wordt voortgebouwd;
  • De oriëntatie op het beroepenveld;
  • De beslissing, in samenspraak met de docenten, of de student alléén de opleiding Hbo-Bachelor Dans gaat doen, naast de opleiding Hbo-Bachelor Dans een gedeelte van de opleiding Hbo-Bachelor Docent Dans gaat doen of binnen vier jaar beide opleidingen tegelijk gaat doen (zie hoofdstuk 3.5 van deze OER);
  • de beslissing, in samenspraak met de docenten, welke opleiding wellicht beter bij de student past wanneer blijkt dat de antwoorden op een of meer van de vragen Kan ik het? Vind ik het leuk? en Wil ik het? negatief is.

Inhoud

  Knowledge & Understanding
  Ambachtelijk
  KU9 De afgestudeerde laat in zijn handelen en communiceren zien dat hij vakinhoudelijke ontwikkelingen binnen de internationale sector voor dans en music theatre volgt en dat hij kennis heeft van het werkveld en de veranderende beroepspraktijk.
  KU15 De afgestudeerde toont grondig inzicht in dans- muziektheatertechnieken.
  KU17 De afgestudeerde is in staat de dans- en ballettechniek te analyseren.
  KU23 De afgestudeerde houdt danstechnische en muziektheatertechnische vaardigheden op hoog niveau, actueel en breidt deze waar mogelijk en wenselijk uit.
  Applying Knowledge & Understanding
  Analytisch/Assimilerend
  AKU15 De afgestudeerde analyseert, op basis van zijn theoretische kennis, de tijd, stijl en vorm van een musical-, dans- of popproductie of -proces.
  Innovatief
  AKU21 De afgestudeerde is in staat zich als een professioneel podiumkunstenaar op sollicitaties en audities te profileren en voor te bereiden.
  AKU23 De afgestudeerde analyseert, op basis van zijn theoretische kennis, de tijd, stijl en vorm van een musical-, dans- of popproductie of -proces.
  Communication
  Communicatief
  C2 De afgestudeerde podiumkunstenaar is in staat in samenwerking met anderen, maar vanuit zijn eigen theoretische deskundigheid, bij te dragen aan een podiumproduct of -proces.
  C5 De afgestudeerde is in staat op een professionele manier binnen diverse multimedia te communiceren en zich te profileren als kunstenaar.
Ondernemend  
C8 De afgestudeerde is op de hoogte van overheidsregelingen, cao’s, arbo regels, belastingzaken en aansprakelijkheidsverzekeringen.  
     
 
C10 De afgestudeerde heeft inzicht bij de vormgeving aan eigen cultureel ondernemerschap.
C9 De afgestudeerde ziet het belang van het op de hoogte zijn van overheidsregelingen, cao’s, arbo regels, belastingzaken en aansprakelijkheidsverzekeringen.
C11 De afgestudeerde organiseert zijn handelingen en activiteiten in relatie tot de zakelijke kant van het werk adequaat.
C12 De afgestudeerde onderzoekt voortdurend zijn arbeidsmogelijkheden in de nabije toekomst en is gaandeweg gericht op het verdere verloop van zijn maatschappelijke carrière.
C13 De afgestudeerde is op de hoogte en maakt indien nodig, gebruik van (sociale) regelingen, diensten van instellingen en (medische) voorzieningen die relevant zijn voor het kunnen functioneren in het werkveld.
C14 De afgestudeerde is in staat een persoonlijk
ontwikkelingsplan op stellen en dit zo nodig aan te passen.
C15 De afgestudeerde is in staat binnen het arbeidsproces, zijn fysieke en mentale gesteldheid in acht te nemen, om op de langere termijn als podiumkunstenaar werkzaam te blijven.
C16 De afgestudeerde is in staat netwerken op te bouwen en te onderhouden.
  Learning Skills
  Lerend
  LS1 De afgestudeerde is in staat relevante kennis en vaardigheden op peil te houden en kan deze vernieuwen.
  LS2 De afgestudeerde organiseert zijn eigen ontwikkeling door middel van scholing, opleiding en loopbaanplanning en toont dat in zijn werk.
  LS5 De afgestudeerde is zich ervan bewust dat hij het technische en het artistieke niveau van de dans- en musicaltechniek op peil dient te houden.
Lerend
LS9 De afgestudeerde geeft nieuw verworven theoretische inzichten op eigen wijze vorm en zet deze in bij de ontwikkeling van zijn professionele loopbaan.
   
Acrobatics
Acrobatics helpt bij het optimaliseren van de fysieke ontwikkeling en de acrobatische vaardigheden en is ondersteunend voor de PSMUD-techniek. Acrobatics wordt op verschillende niveaus gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 niveau één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar niveau twee (trede 10). Indien een student beide niveaus heeft behaald stroomt de student automatisch door naar het plusniveau.
Audition Training
Bij Audition Training wordt de student voorbereid op het doen van audities binnen het dans- en muziektheater-werkveld.
Customized Skills
Binnen het honourstraject Customized Skills heeft de student de mogelijkheid zich te verdiepen en te verbreden in één specifiek domein. Er zijn twee verschillende verdiepingsrichtingen: Dance en Music Theatre. De student moet minimaal een 7,5 voor het betreffende domein hebben behaald om de verdiepingsrichting te mogen volgen. Zie voor meer informatie het Honoursprotocol. Bij een cijfer lager dan 7,5 wordt de student geplaatst in het zogenaamde “C-domein”, waarin extra aandacht besteed aan de technische vaardigheden van de domeinen Dance en Music Theatre. Customized Skills wordt in het External Dance & Music Theatre Exam (EDAM Exam) geëxamineerd. Zie voor de competenties: Dance en Music Theatre.
Dance Analysis / Theory
Dit domeindonderdeel omvat de theorie en de ontleding van de ballet, jazz- en PSMUD-techniek. Dit onderdeel wordt geëxamineerd in het domein Theatre Theory.
Developing Skills
Developing Skills heeft als doel de student te leren creatieve producten te ontwikkelen, waaronder het ontwerpen van choreografieën, het schrijvenvan teksten en het produceren van andere verschillende performing arts  producten. Dit is een domeinoverstijgend onderdeel en wordt niet getentamineerd.
Vervolg domeindonderdelen domeinen Interdisciplinary Practical & Theory
 
Field Orientation Theatre / Field Analysis Theatre  /  Workfield Coaching
Field Orientation Theatre in trede 9 en 10  heeft als doel inzicht te verschaffen in alle aspecten van het toekomstig werkveld als podiumkunstenaar en als ondernemer, zowel nationaal als internationaal.  In trede 11 wordt de focus verlegd naar de analyse van voorstellingen (Field Analysis Theatre) en in trede 12 is het van belang dat studenten de opstap naar het werkveld kunnen maken (Workfield Coaching)
Management, Organisation & Business (MOB)
MOB heeft als doel de theoretische kennis en vaardigheden aan te leren over het managen van projecten. De student leert hiermee als ondernemer te managen en te produceren binnen het vakgebied. Dit onderdeel wordt niet getentamineerd, wel geëxamineerd binnen het Project DI-SE in trede 12 in het domein Theatre Practical.
Performing Knowledge
Binnen dit project worden onder andere de theorie en de geschiedenis van het muziektheater in de praktijk gebracht. Dit project heeft een binnenschools karakter.
Personal Development (PD)
In PD wordt de student begeleid, in samenwerking met andere studenten of individueel, in hun studieloopbaan, projecten en uitwisselingsprogramma’s.
Personal Performance Skills
Binnen het onderdeel Personal Performance Skills heeft de student de mogelijkheid zich in trede 11 en 12  verder individueel te verdiepen en te verbreden in zijn werkveldkeuze. De uren worden individueel ingericht. 
Solfège
Solfège omvat het op het gehoor leren onderscheiden en het kunnen lezen van tonen en intervallen. Zie competenties domein Theatre Theory. Solfège wordt op verschillende niveaus gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 niveau één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar niveau twee (trede 10). Indien beide niveaus zijn behaald stroomt de student automatisch door naar het plus-niveau.
Tap Dance
Tap Dance dient als basis voor de PSMUD, maar is ook een zelfstandige danstechniek. Zie competenties domein Dance. Tap wordt op verschillende niveaus gegeven, waarbij studenten eerst in trede 9 niveau één moeten hebben behaald om door te kunnen stromen naar niveau twee (trede 10). Indien beide niveaus zijn behaald stroomt de student automatisch door naar het plus-niveau.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Lucia Marthas Institute for Performing Arts