Vak: Methoden en Technieken 2 credits: 2

Vakcode
MEVH2MET2
Naam
Methoden en Technieken 2
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Meth & Tech 2.3 - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
LO1 De student kan binnen de regulatieve cyclus (fasen: probleemherkenning, diagnosticeren, ontwerpen, veranderen en evalueren) de rol van onderzoek benoemen.
LO2 De student ontwerpt een onderzoeksplan als onderdeel van de organisatieanalyse.
LO3 De student benoemt, verantwoordt, ontwerpt en beoordeelt kwalitatieve onderzoeksinstrumenten
LO4 De student benoemt, verantwoordt, ontwerpt en beoordeelt kwantitatieve onderzoeksinstrumenten.
LO5 De student benoemt, verantwoordt en beoordeelt onderzoeksgegevens op randvoorwaarden: validiteit, betrouwbaarheid en representativiteit.
LO6 De student rapporteert onderzoek volgens de daarvoor geldende APA-normen.
 
Globaal kan gesteld worden dat de globale opzet van een onderzoeksplan alsmede kwantitatief onderzoek op niveau 1 aan de orde zijn gekomen.
 
Belangrijkste verschil met Methoden en technieken jaar 1 is dat kwalitatief onderzoek een prominente rol krijgt. Dit sluit de rol van zowel de onderzoeksopzet als deskresearch en kwantitatief onderzoek niet uit. Binnen de regulatieve cyclus is met name de onderlinge samenhang en versterking van deskresearch, kwalitatief en kwantitatief onderzoek van belang. De praktijk vraagt om een geïntegreerde benadering, waarbij de keuze van instrumentarium afhankelijk is van probleemstelling en context.
PLU's:
PLU1
De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU2 De BKM’er maakt gebruik van gangbare methoden en technieken van praktijkgericht onderzoek, verantwoordt de eigen handelswijze en resultaten op een bedrijfskundig relevante en adequate manier aan de interne en externe stakeholders van de organisatie en relateert deze aan de doelstellingen van de organisatie.
PLU10 De BKM’er communiceert effectief in het Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling, met professionals vanuit verschillende disciplines en achtergronden.
 

Inhoud

Dit onderdeel biedt een inleiding in (kwalitatieve) methoden en technieken van onderzoek. Het gestructureerd doen van onderzoek is een belangrijk hulpmiddel voor de analyse van situaties en het oplossen van praktijkproblemen. Beheersing van onderzoeksmethoden en -technieken is een voorwaarde om op een verantwoorde manier informatie te verzamelen, te bewerken en op basis van de gevonden resultaten goed onderbouwde adviezen te kunnen formuleren. Ook het kunnen beoordelen van onderzoeken van anderen behoort bij de competentie.
In de colleges wordt al bescheiden geoefend met de opzet van een onderzoek, met (kwalitatieve) dataverzameling en -analyse en met rapporteren en beoordelen van onderzoeksresultaten. De verworven kennis en vaardigheden zullen in het integrale project (IP blok 2.3) op de juiste en voorgeschreven wijze in praktijk moeten worden gebracht. In dit integrale product ligt het accent op het opstellen, afnemen, verwerken en analyseren van interviews.
 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde