Vak: Algemene Economie 2 credits: 2

Vakcode
MRVH7AE2
Naam
Algemene Economie 2
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Algemene Economie 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

De relevante PLU’s voor het vakonderdeel AE in blok 2.4 zijn de volgende:
 
PLU 4
De BKM’er identificeert en analyseert  (internationale) ontwikkelingen in de omgeving van een organisatie die van invloed (kunnen) zijn op het functioneren van de organisatie en vertaalt deze naar de organisatie met besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
PLU 5
De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.
PLU 10
De BKM’er communiceert effectief in het Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling, met professionals vanuit verschillende disciplines en achtergronden.
Leeruitkomsten voor het vak
M.b.t. dit vakgebied werken studenten aan de realisatie van diverse leeruitkomsten (LO’s).
 
Door het onderdeel AE in blok 2.4 succesvol te doorlopen, kan de student namelijk:
1. in theorie de principes van vraag en aanbod van geld en monetair beleid beschrijven.
2. beschrijven hoe in de context van internationale handel landselectie en de identificatie van landenrisico’s kan worden aangepakt
3. beschrijven hoe vermogensmarkten mondiaal werken en wat het principe van rente management voor een organisatie inhoudt
4. weergeven wat de voornaamste economische ontwikkelingen (zullen) zijn en welke internationale samenwerkingsverbanden er zoal bestaan
5. beschrijven hoe in de context van valutamarkten, valutarisico’s en valutabeleid het zgn. valuta management door organisatie kan worden gevoerd.
 
Bovenbeschreven LO’s hebben een theoretische insteek. De volgende 5 LO’s corresponderen met de voorgaande 5 maar tunen alle in op de specifieke situatie van de opdrachtgever en het targetland.
 
De student kan namelijk aan het eind van blok 2.4 ook:
6. de implicaties van de geldvraag- en geldaanbod situatie en van het monetair beleid in het targetland voor de opdrachtgever beschrijven.
7. aangeven welke concrete criteria de gemaakte landselectie beïnvloed(d)en en welke landenrisico’s m.b.t. het targetland dienen te worden erkend.
8. adviseren hoe de opdrachtgever haar rente management het best kan inrichten.
9. de voornaamste, relevante economische ontwikkelingen voor de opdrachtgever en de (implicaties van) de relevante internationale samenwerkingsverbanden voor de opdrachtgever opsommen.
10. adviseren hoe de opdrachtgever haar valuta management het best kan inrichten.
 
De student kan dus in theorie de algemeen economische issues beschrijven die bij dit vakonderdeel horen en weet e.e.a. ook te vertalen naar een specifieke situatie van opdrachtgever en gekozen land. Daarnaast kan de student op de opgedane kennis:

11. vertalen naar een zakelijke, doelgroepgerichte, aantrekkelijk leesbare publicatie.

Inhoud

Het vakonderdeel “De monetaire en internationale economische bedrijfsomgeving” heeft als doel inzicht te verschaffen in de (theoretische) achtergronden en het belang van rente- en valutaontwikkelingen voor de huidige en toekomstige resultaten van ondernemingen en organisaties. Ook komen in dit onderdeel de betekenis van actuele, internationale ontwikkelingen voor het Nederlandse bedrijfsleven aan bod. Onderwerpen die tijdens blok 2.4 de revue passeren, zijn o.a. rol van het geld en de banken in de economie, het beleid van centrale banken, de vermogensmarkt (geld- en kapitaalmarkt), rente management, de valutamarkt, valuta management, handelstheorie en landenselectie. Ook is de algemeen economische actualiteit onderwerp van studie.
Met behulp van de verkregen kennis en inzichten is het mogelijk voor een organisatie een beleid (op hoofdlijnen) gericht op rente- en valutarisicobeheer op te zetten.
Dit vakonderdeel sluit aan op het Integraal Product (IP) van blok 2.4, Globalization.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde