Vak: Procesmanagement credits: 3

Vakcode
MRVH7PMM
Naam
Procesmanagement
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Procesmanagement - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
Het vak Procesmanagement draagt bij aan PLU 1 
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.  
 
Leeruitkomsten voor het vak 
De student heeft kennis van en kan toepassen op een gestructureerde casus:  
  1. Processen herkennen: soorten kunnen benoemen, globaal in kaart kunnen brengen, processen afbakenen.  
  1. Processen analyseren: prestaties van processen definiëren en meten, methoden om knelpunten te herkennen beschrijven en toepassen, methoden beschrijven en  toepassen om mogelijke oorzaken te achterhalen. 
  1. Processen ontwerpen: verbeterd proces ontwerpen en toetsen aan ontwerpprincipes, een verbeterd proces visualiseren (future state).  
  1. Processen implementeren: fasen van verandering beschrijven, manieren van verandering beschrijven, methoden om draagvlak te creëren.  
  1. Processen borgen en sturen: verschillende borgingsmechanismen beschrijven en toepassen als RACI, audits, gedrag. Sturingsmethoden beschrijven en toepassen.

Inhoud

Inhoud:

Het vak Procesmanagement is een onderdeel van de leerlijn Operations Management.   
Als student Bedrijfskunde ligt de focus op het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen. Het beste uit organisaties en mensen halen is je passie. De opleiding leert je organisaties vanuit een brede visie te bekijken, waardoor je als bedrijfskundige, ondernemende en mensgerichte professional veelzijdig inzetbaar bent. Kortom: specialist in generalisme, de integraal werkende BKM’er.  
(Kernbelofte, LOO BKM profiel van 2014).  
Om deze kernbelofte kunnen vervullen is het vakgebied Operations Management onontbeerlijk. De Operations functie is het deel van de organisatie dat de producten of diensten voorbrengt. Vaak wordt dit in de praktijk uitgedrukt met het primaire proces van het bedrijf. Een bedrijfskundige moet in staat zijn om dit proces zo vorm te geven dat klanten tevreden zijn en de kosten zo laag mogelijk. Dit vereist een aantal cruciale zaken. Een bedrijfskundige moet een juiste strategie bepalen en vervolgens het primaire proces kunnen managen. Tevens moet de bedrijfskundige in staat zijn om dit proces continu te blijven verbeteren om te blijven voldoen aan de wensen van de klant. 
 
Bij het vak Procesmanagement leert de student de belangrijkste organisatieprocessen te herkennen, analyseren te (her)ontwerpen en te besturen.  
De inhoud en opzet van het vak sluiten aan bij de vakken Inkoop en Logistiek uit jaar 1 en geven de student de eerste voorbereidingen voor de Lean six sigma opdracht in de Oriënterende stage.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde