Vak: Arbeidsrecht credits: 2

Vakcode
MRVP6ARE
Naam
Arbeidsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
J.P. Adriaanse
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Arbeidsrecht - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
  1. De student kan de wettelijke regels behorende bij de drie verschillende soorten overeenkomsten tot werk uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 3, 5)
  2. De student kan de wettelijke regels met betrekking tot werving en selectie uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 1, 3)
  3. De student kan de wettelijke regels met betrekking tot arbeidsvoorwaarden uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 1, 3)
  4. De student kan de wettelijke regels met betrekking tot CAO's uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 1, 3, 4)
  5. De student kan de wettelijke regels met betrekking tot werkgeversaansprakelijkheid uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 1, 3)
  6. De student kan de wettelijke regels met betrekking tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst uitleggen en toepassen in een eenvoudige praktijkcasus. (PLU 1, 3)
PLU's:
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU3: De BKM’er identificeert en analyseert (mogelijke) strategische, operationele, juridische en financiële risico’s van een organisatie, ontwerpt en implementeert maatregelen om deze risico’s te beheersen en evalueert deze maatregelen op hun effectiviteit voor de organisatie.
PLU4: De BKM’er identificeert en analyseert (internationale) ontwikkelingen in de omgeving van een organisatie die van invloed (kunnen) zijn op het functioneren van de organisatie en vertaalt deze naar de organisatie met besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
PLU5: De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.

Inhoud

De volgende drie aspecten worden bij het vak Arbeidsrecht behandeld:
  1. Instroom ofwel de 'toetreding tot de onderneming'. De eerste vraag die een werkgever zich dan moet stellen, is: welk soort contract willen we aanbieden? Een vast contract? Een tijdelijk contract? Willen we misschien een freelancer? Maar ook andere vragen rijzen. Wat mag er niet en wel in de advertentie staan? Mogen we een kandidaat medisch keuren? Welke cao is van toepassing? Waar vind ik de hoogte van het loon, het aantal vakantiedagen, de arbeidstijden? Aan welke bedingen moet ik denken?
  2. Doorstroom ofwel het 'werken in de onderneming'. Hierin komen de zaken aan bod die tijdens de uitoefening van het werk (tijdens de arbeidsovereenkomst) kunnen rijzen. Mag de werkgever tussentijds een arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen? Heeft een werknemer die ziek wordt, recht op doorbetaling van het loon en zo ja, hoeveel bedraagt dit loon? Wat als een werknemer een bedrijfsongeval overkomt? Heeft de ondernemingsraad iets in de onderneming te vertellen?
  3. Uitstroom ofwel 'afscheid van de onderneming'. Hierbij wordt m.n. op het ontslagrecht ingegaan. Waaraan moet allemaal worden gedacht als een werknemer wordt ontslagen of als een werknemer zelf ontslag neemt? Krijgt de ontslagen werknemer een WW-uitkering? Kan een werkgever een werknemer na afloop van de arbeidsovereenkomst aan het gesloten concurrentiebeding houden?
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde