Vak: Bedrijfseconomie 3 credits: 2

Vakcode
MRVP6BEC3
Naam
Bedrijfseconomie 3
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
J.P. Adriaanse
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Bedrijfseconomie 3 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
LU1 Kennen
1.De studenten kunnen vier afschrijvingsmethoden onderkennen. De studenten kunnen de technieken van de delingscalculatie/opslagmethode/AC en DC/ABC/rationele capaciteit /economische levensduur onderscheiden.
LU2 Begrijpen
2. De studenten kunnen aangeven in welke situatie de delingscalculatie/opslagmethode/AC en DC/ABC/rationele capaciteit/economische levensduur van  toepassing is.
LU3 Toepassen
3. De studenten kunnen :
-  de afschrijving bepalen a.d.h.v. vier onderscheiden methoden.
- via de delingscalculatie/opslagmethode/ABC een kostprijs calculeren
-  kunnen de winstbepalingstechnieken AC en DC samenstellen,
- de techniek van de economische levensduurbepaling hanteren,
- de integrale kostprijs berekenen rekening houdend  met de rationele  capaciteit.

PLU's:
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU2: De BKM’er maakt gebruik van gangbare methoden en technieken van praktijkgericht onderzoek, verantwoordt de eigen handelswijze en resultaten op een bedrijfskundig relevante en adequate manier aan de interne en externe stakeholders van de organisatie en relateert deze aan de doelstellingen van de organisatie.
PLU3: De BKM’er identificeert en analyseert (mogelijke) strategische, operationele, juridische en financiële risico’s van een organisatie, ontwerpt en implementeert maatregelen om deze risico’s te beheersen en evalueert deze maatregelen op hun effectiviteit voor de organisatie.
PLU5: De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.

Inhoud

Besturing van min of meer complexe organisaties vraagt om een adequate (financiële) informatievoorziening. Intern te nemen beslissingen worden ondersteund vanuit de management accounting. De student krijgt de basisvaardigheden van het samenstellen van kostprijsbepaling en van kostenbeheersing aangereikt. De onderwerpen zijn o.a: afschrijvingsmethodieken, delingscalculatie/opslagmethode, Direct/Absorption costing, economische levensduurbepaling, rationele capaciteitsvraagstukken en ABC.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde