Vak: Bedrijfsrecht credits: 2

Vakcode
MRVP6BRE
Naam
Bedrijfsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Bedrijfsrecht - - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
  1. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 1, 3, 5)
  2. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels met betrekking tot de koopovereenkomst en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 1, 3)
  3. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels met betrekking tot de goederenrechtelijke gevolgen van overeenkomsten en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 3, 5)
  4. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels met betrekking tot onrechtmatig handelen en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 1, 3)
  5. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels met betrekking tot productaansprakelijkheid en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 1, 3)
  6. De student heeft kennis van en inzicht in de wettelijke regels ten aanzien van reclame maken en concurreren op een markt en kan deze toepassen in een eenvoudige casus. (PLU 1, 3, 4)
PLU's:
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU3: De BKM’er identificeert en analyseert (mogelijke) strategische, operationele, juridische en financiële risico’s van een organisatie, ontwerpt en implementeert maatregelen om deze risico’s te beheersen en evalueert deze maatregelen op hun effectiviteit voor de organisatie.
PLU4: De BKM’er identificeert en analyseert (internationale) ontwikkelingen in de omgeving van een organisatie die van invloed (kunnen) zijn op het functioneren van de organisatie en vertaalt deze naar de organisatie met besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid.
PLU5: De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.




 

Inhoud

In de onderwijseenheid Bedrijfsrecht wordt aan de hand van verschillende functionele managementgebieden (strategisch management, commercieel management en productiemanagement) inzichtelijk gemaakt in welke mate juridisch management het opzetten en exploiteren van een onderneming faciliteert. Hierbij worden de student handvatten aangereikt die hij kan gebruiken bij het opzetten en exploiteren van de Student Company binnen het project. Er zal worden ingegaan op:
Productie- en Commercieel management: de onderneming wil zichzelf en haar product of dienst onderscheiden van de concurrentie. Het is van belang om te weten welke bescherming de onderneming juridisch kan krijgen en welke maatregelen daarvoor genomen moeten worden.
Productiemanagement: Bij de opzet van een onderneming is het van belang dat de student goed nadenkt over de voorwaarden waaronder hij wil ondernemen. Koopcontracten spelen in dit verband een belangrijke rol. Voortbouwend op de opgedane kennis bij het onderdeel Juridische vaardigheden in blok 1.1 zal dieper ingegaan worden op contractmanagement. Hierbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de vereisten voor een rechtsgeldige eigendomsoverdracht, de zogenaamde derdenbeschermingsbepalingen en leveringsvoorwaarden.
Productiemanagement: Bij de opzet en exploitatie van een onderneming is het van belang dat de student kennis heeft van de wettelijke aansprakelijkheden om de belangen van de onderneming te borgen. Als de ondernemer bijvoorbeeld een product op de markt brengt met een veiligheidsgebrek, is hij als producent aansprakelijk voor de toegebrachte schade. Hier moet de student rekening mee houden bij het op de markt brengen van producten. Ook kan de werkgever aansprakelijk zijn voor schade toegebracht aan derden door zijn werknemer. Naast de schuldaansprakelijkheid, zullen ook de risicoaansprakelijkheden uit onrechtmatige daad behandeld worden.
Strategisch- en Productiemanagement: Hoe zit het als er prijsafspraken zijn met concurrenten? Mag dat? Wat kun iemand doen als hij geconfronteerd wordt met oneerlijke handelspraktijken? Waar moet een onderneming zich aan houden bij reclame uitingen? Het antwoord op al deze vragen behoort tot de stof die behandeld zal gaan worden bij dit studieonderdeel.
 

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde