Vak: Integraal Product 3 credits: 4

Vakcode
MRVP6IPD3
Naam
Integraal Product 3
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
A.J.J.M. Kersten
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Integraal Product 3 - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
Aan het eind van IP 1.3 kan de student:
INHOUDELIJK(basis wordt aangereikt in groepsverband tijdens het project ondernemen/IP en individueel door de onderliggende disciplines)
  1. motiveren of hij/zij affiniteit heeft met zelfstandig ondernemen
  2. een verkooptraject binnen de context van het project uitvoeren
  3. de bedrijfsvoering schriftelijk presenteren d.m.v. verslag (groep) en mondeling in een individueel beoordelingsgesprek
  4. een enquête opstellen, afnemen, verwerken en de uitkomsten ervan interpreteren met behulp van SPSS en statistiek
  5. een missie, visie, organisatiedoelen en PMC’s voor het eigen bedrijf formuleren.
  6. de passende organisatiestructuur voor het eigen bedrijf bepalen.
  7. de bedrijfsprocessen en beheersing daarvan voor het eigen bedrijf beschrijven.
  8. De student tekent in groepsverband voor zijn eigen (fictieve) onderneming DFD’s met daarin te onderscheiden horizontale en verticale informatiestromen met behulp van het tekenprogramma Visio.
  9. De student ontwerpt in groepsverband een eenvoudige database, die aansluit bij de informatiestromen voor zijn/haar eigen (fictieve) onderneming.
  10. De student ontwerpt in groepsverband in- en uitvoer, volgens de specificaties van het functioneel ontwerp, die aansluiten bij de database voor zijn/haar eigen (fictieve) onderneming.
  11. Op het gebied van inkoop-, productie-, distributie- en retourlogistiek een aantal concepten toepassen aan de hand van een eenvoudige casus. Bijv. grondvormen, KOOPs, EOQ, MRP, zwaartepuntmodel en retourstromen.
 
PROCESMATIG
  1. op basis van een samenwerkingscontract samenwerken met andere leden in een projectgroep en
  2. effectief overleggen en zich aan afspraken en deadlines houden
  3. zakelijke bijeenkomsten regelen en uitvoeren
PLU's:
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU2: De BKM’er maakt gebruik van gangbare methoden en technieken van praktijkgericht onderzoek, verantwoordt de eigen handelswijze en resultaten op een bedrijfskundig relevante en adequate manier aan de interne en externe stakeholders van de organisatie en relateert deze aan de doelstellingen van de organisatie.
PLU3: De BKM’er identificeert en analyseert (mogelijke) strategische, operationele, juridische en financiële risico’s van een organisatie, ontwerpt en implementeert maatregelen om deze risico’s te beheersen en evalueert deze maatregelen op hun effectiviteit voor de organisatie.
PLU5: De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.
PLU8: De BKM’er neemt initiatief, toont persoonlijk leiderschap en ethisch besef in het professioneel handelen en ontwikkelt en onderhoudt een professioneel netwerk.
PLU9: De BKM’er stuurt de eigen persoonlijke ontwikkeling vanuit een lerende opstelling en een onderzoekende, ondernemende en nieuwsgierige houding en structureert en voert zijn werk uit via de PDCA-cyclus.
PLU10: De BKM’er communiceert effectief in het Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling, met professionals vanuit verschillende disciplines en achtergronden.
 

Inhoud

 
In blok 1.2 hebben de studenten gewerkt aan een businessplan met behulp van het lean canvas model. In dit businessplan staat de haalbaarheid van een product, dienst, evenement of een combinatie hiervan beschreven. Aan het einde van blok 1.2 hebben de studenten goedkeuring gekregen en kunnen ze verder met uitwerken van hun ideeën. Deze ideeën zijn de blauwdruk voor hun eigen organisatie. In blok 1.3 gaan de studenten deze ideeën verder uitwerken en een organisatie vormgeven om deze ideeën te realiseren. Het doel is om met hun idee genoeg winst te behalen om alle groepsleden binnen een jaar van het minimumloon te voorzien met hun eigen organisatie. Na twee jaar moeten de studenten allemaal in staat zijn om een modaal loon met hun eigen organisatie te verdienen.
In blok 1.3 gaat de student het idee verder uitwerken zodat hij:
  • een buitenstaander laat zien wat de student bedoelt met zijn idee (een prototype, maquette en/of technische tekening) (projectcoach);
  • aan de hand van dat prototype en andere technische en organisatorische overwegingen een correcte inventarisatie maakt van de onderdelen of bestanddelen van zijn idee/product/dienst (projectcoach en vakcoaches);
  • kan aangeven hoe de voortbrenging (productie) van zijn product/dienst eruit ziet en wat de randvoorwaarden daarvoor zijn (vakcoaches logistiek en organisatiekunde);
  • beschrijft hoe de organisatie en structurering rondom de productie eruit ziet en in welke omgeving zich de organisatie bevindt (vakcoach organisatiekunde);
  • beschrijft hoe de sturing op de primaire processen plaatsvindt en welke informatiebehoeften en -voorzieningen daarvoor nodig zijn (vakcoach management informatiesystemen)
  • een ontwerp maakt voor een (continue) meting van klanttevredenheid en die bij wijze van pilot uitvoert en verwerkt (vakcoach SPSS/statistiek);
  • al deze bovenstaande punten kwantificeert in een financieel overzicht waarin duidelijk wordt hoeveel geld hij op dit moment tekort komt om zijn plannen te realiseren (coach bedrijfseconomie).

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde