Vak: Organisatiekunde credits: 2

Vakcode
MRVP6ORG
Naam
Organisatiekunde
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Organisatiekunde - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
Leeruitkomsten 1
De student……
..(her)kent de ontwikkeling van het vakgebied en (her)kent de belangrijkste stromingen daarin (hfdst 1)
..(her)kent en kan onderscheid maken tussen de verschillende omgevingsinvloeden (factoren) waarmee een organisatie te maken heeft. (hfdst 2)
..(her)kent de basisbegrippen rondom Strategisch management en kan daarin onderscheid maken tussen de verschillende functies  (hfdst 3)
..(her)kent aspecten van besturing van de verschillende bedrijfsprocessen en kan onderscheid maken tussen verschillende bestuursniveaus (hfdst 8)
..(her)kent de verschillende manieren van structurering van organisaties en de gevolgen daarvan (hfdst 9)
                                                                   
Toetsing : door middel van een (individueel) schriftelijk tentamen (4-keuzevragen).
 
Leeruitkomsten 2
De student kan (in groepsverband)…..
.. missie, visie, organisatiedoelen en PMC’s voor het eigen bedrijf formuleren
.. de passende organisatiestructuur voor het eigen bedrijf bepalen
.. de bedrijfsprocessen en beheersing daarvan voor het eigen bedrijf beschrijven
… een professioneel (deel van een) rapport schrijven
 
NB: Projecttoetsing : door middel van een Eind(groeps)rapport en een individuele verdediging.

PLU's:
PLU1: De BKM’er identificeert organisatievraagstukken, analyseert, ontwerpt, implementeert en evalueert bedrijfsprocessen, verbetert en vernieuwt deze processen door oplossingen voor problemen aan te dragen en hanteert bij al deze activiteiten een integrale, ethische en maatschappelijk verantwoorde aanpak.
PLU5: De BKM’er adviseert vanuit een ondernemende en creatieve houding strategische alternatieven en innovatieve oplossingen voor problemen van organisaties ter verbetering en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen.

Inhoud

Dit onderdeel bouwt voort op de inleiding Bedrijfskunde uit blok 1.1 waarbij elementen van Organisatiekunde rudimentair zijn behandeld. Doel van het vak in dit blok is het leggen van een basis voor organisatiekunde. Centraal staat de manier waarop organisaties in elkaar zitten en functioneren.
Bij het vak Organisatiekunde in dit blok wordt gewerkt met hoorcolleges aan de hand van de literatuur.  Volgens het weekschema wordt de stof behandeld door de docent waarbij van de studenten een actieve inbreng wordt verwacht. Daarnaast bestuderen alle studenten de stof en leveren voorafgaand dan wel tijdens de colleges in de weken 2, 3, 5 en 6 in groepsverband een weekopdracht in waarin een aantal begrippen worden toegepast op hun eigen (project)bedrijf. Aan het eind van de periode wordt een eind(groeps)verslag ingeleverd, waarin de projectgroep de theorie integraal toepast op hun bedrijf. Tenslotte zal Organisatiekunde afgesloten worden door een meerkeuze tentamen over de bestudeerde hoofdstukken.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde