Vak: Presenteren credits: 1

Vakcode
MRVP6PRS
Naam
Presenteren
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Presenteren - Opdracht

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten:
Na afloop van de training Presenteren kan de student een professionele presentatie houden van ongeveer 5 minuten met de volgende kenmerken:
  1. De presentatie is helder gestructureerd (ijsbreker, inleiding, heldere opbouw, afsluiting, uitsmijter, duidelijke overgangen, gebruik van signaalwoorden);
  2. De presentatie is duidelijk te verstaan (duidelijke articulatie, goed volume, goed spreektempo, juiste intonatie);
  3. De houding van de presentator is professioneel (gepaste kleding, ontspannen houding, maakt functionele gebaren, maakt oogcontact met publiek, gebruikt mimiek);
  4. De presentatie heeft een heldere inhoud (begrijpelijk, aantrekkelijk, publiekgericht, overtuigend, doelgericht);
  5. De formuleringen van de presentator zijn professioneel (begrijpelijk, aantrekkelijk, persoonlijk, enthousiast);
  6. De presentator maakt juist gebruik van hulpmiddelen (PowerPoint (of Prezi) m.b.v. digibord).
Tijdens en na afloop van de training Presenteren toont de student een professionele houding:
  1. De studenten tonen aandachtgevend gedrag tijdens presentaties van anderen; zijn bereid tot het ontvangen van feedback en tot kritische zelfreflectie.
PLU's:
PLU9: De BKM’er stuurt de eigen persoonlijke ontwikkeling vanuit een lerende opstelling en een onderzoekende, ondernemende en nieuwsgierige houding en structureert en voert zijn werk uit via de PDCA-cyclus.
PLU10: De BKM’er communiceert effectief in het Nederlands en Engels, zowel schriftelijk als mondeling, met professionals vanuit verschillende disciplines en achtergronden.

Inhoud

Het doel van het vak is dat de student een presentatie leert houden die voldoet aan de basiseisen voor een professionele presenta­tie. Om dit doel te bereiken zal hij moeten oefenen met presenteren en het voorbereiden daarvan. Dat doet de student meestal in de helft van zijn klas. Op deze manier leren de studenten elkaar 'coachen'. Als afsluiting van het vak houdt elke student een presentatie voor de groep. Deze opdracht wordt door de docent met een cijfer beoordeeld. Daarnaast maakt de student gedurende het blok opdrachten, die hij inlevert voor het individuele dossier. Aanwezigheid bij alle bijeenkomsten is verplicht.
Voor Presenteren houdt de student ten minste twee presentaties:
- een oefenpresentatie;
- een eindpresentatie.
Na de oefen- en eindpresentatie voert de student een reflectieopdracht uit. Over de oefenpresentatie vult hij een reflectieformulier in en over de eindpresentatie schrijft hij een reflectieverslag. De reflectieopdrach­ten komen in zijn dossier, dat bij de docent ingeleverd wordt en voorwaardelijk is voor de beoordeling.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde