Vak: Economics 1- exam credits: 3

Vakcode
MRVP73ECO1A
Naam
Economics 1- exam
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
S.G. Tjemkes
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Economics --exam - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

1.     De student kent de belangrijkste ( economische) omgevingsfactoren op bedrijfstak ( meso) niveau en begrijpt hoe deze factoren van invloed zijn op de resultaten van een onderneming.
2.     De student kan de belangrijkste ( economische) omgevingsfactoren op macroniveau en begrijpt hoe deze factoren van invloed kunnen zijn op de resultaten van een onderneming.
3.     De student weet en begrijpt welke factoren en/of organisaties / instanties het renteniveau en het inflatiepeil beïnvloeden en welke impact renteniveau en inflatiepeil hebben op de resultaten van een onderneming..
4.     De student kent de belangrijkste factoren binnen de internationale economische bedrijfsomgeving en begrijpt hoe deze factoren van invloed zijn op de resultaten van een onderneming.
5.     De student kan een omgevingsanalyse ( bedrijfstak en/of macro-economische analyse) uitvoeren ( toepassen en analyseren) voor een product / dienst binnen een businessunit van een organisatie..
6.     De student begrijpt de wijze waarop de economische theorie bijdraagt aan het formuleren van de businessunit strategie en past het geleerde toe in een casestudy.
7.     De student begrijpt de wijze waarop de economische theorie bijdraagt aan het formuleren van de concernstrategie en past het geleerde toe in een casestudy.

Inhoud

De aspecten van de bedrijfsomgeving die in het vak algemene economie aan de orde worden gesteld, oefenen een grote invloed uit op de resultaten van de ondernemingen. Naast macro- economische, monetaire en internationale variabelen zijn er variabelen die micro- en meso- economisch van aarde zijn. Managers mogen bedrijfseconomische problemen niet oplossen alsof er zich vrijwel geen veranderingen in de omgeving voltrekken. Toch gebeurt dit soms. In dat geval beschouwen zij de omgevingsvariabelen als onveranderlijke gegevens. Het behoeft geen betoog dat een dergelijke handelswijze de realiteit te sterk vereenvoudigt. In werkelijkheid treden er enorme fluctuaties in deze variabelen op. Het is dan een verrijking als managers kunnen omgaan met voorspellingen van omgevingsvariabelen en inzien dat ze een risico voor de ondernemingen kunnen opleveren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde