Vak: Veranderkunde credits: 2

Vakcode
ORVB20VAK
Naam
Veranderkunde
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.E.J. Rust
Werkvormen
  • Action learning
  • Hoorcollege
  • Intervisie
Toetsen
  • Veranderkunde - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Competenties
  • Resultaatgericht handelen: toont verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen en neemt besluiten om de beoogde resultaten te bereiken. Hij past zich daarbij gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan en durft risico’s te nemen.
  • Leiderschap: straalt passie en beleving uit, pakt de regie in teamverband en mobiliseert anderen vanuit de waarden en de cultuur van de onderneming.
  • Managen & Organiseren: geeft vorm en inhoud aan de bedrijfsvoering en zet hierbij de klant centraal.
  • Samenwerken & Netwerken: levert in groepsverband een actieve en inhoudelijk bijdrage aan de beoogde resultaten en het groepsproces. Hij bouwt een netwerk van relaties op.
  • Onderzoekend vermogen: toont in zijn werkwijze een nieuwsgierige en kritische houding. Hij hanteert een passende onderzoeksaanpak die resulteert in bruikbare resultaten.
  • Analytisch vermogen: analyseert situaties en data op systematische wijze. Hij stuurt op prestatie-indicatoren.
  • Lerend vermogen: ontwikkelt zichzelf persoonlijk en professioneel door visie, reflectie en feedback.
Leeruitkomsten
De student:
  • kan verschillende vormen van verandering uitleggen;
  • kan bij een verandering relevante personen/stakeholders en hun belangen identificeren;
  • kan een organisatie typeren wat betreft verandervermogen en veranderbereidheid;
  • kan eventuele weerstand tegen verandering bepalen en typeren;
  • kan een veranderstrategie voor een organisatie bepalen;
  • kan hierbij passende interventies kiezen;
  • kan een implementatietraject voor een verandering invullen.

Inhoud

Niveau:
Verdiepend

Inhoud
We leven in een wereld die steeds sneller verandert. Om te overleven zal een onderneming zich voortdurend aan moet passen aan die veranderingen. De onderneming zal steeds zijn strategie in de gaten moeten houden en aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Dit heeft gevolgen voor o.a. de structuur, processen, systemen en cultuur van de onderneming. Dit heeft dan weer gevolgen voor de wijze van leidinggeven in de onderneming. Maar ook ‘going concern’ zal een organisatie voortdurend moeten veranderen. Er moet nieuwe technologie geïmplementeerd worden; er wordt een klantrelatiesysteem geïmplementeerd; de huidige processen kunnen verbeterd worden; vanwege een hoog verloop moet er iets veranderen worden wat betreft de kwaliteit van de arbeid enz. Niet stabiliteit en handhaven zijn tegenwoordig de norm, verandering en veranderingen zijn de norm. 

Veranderen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoeken blijkt dat 70 % van de verandertrajecten binnen organisaties mislukken. De belangrijkste redenen voor die mislukkingen zijn: het management heeft geen duidelijk beeld van het wat en hoe van hetgeen veranderd moet worden, een organisatiecultuur die niet is afgestemd op verandering, weerstand van medewerkers, slechte communicatie over het verandertraject met medewerkers en verkeerde inzet van middelen (tijd en geld) bij het veranderproces.

Van fouten kan men leren. In de veranderkunde heeft men op basis van deze mislukkingen modellen en aanpakken ontwikkeld die helpen om de kans op succes van een veranderingstraject te verhogen. In de module Veranderkunde zullen we aandacht besteden aan een aantal van deze modellen en aanpakken. We zullen onderzoeken wat veranderingen zijn, we zullen aandacht besteden aan factoren die invloed hebben op het succes van een veranderingstraject, we besteden aandacht aan ‘verandervermogen’, ‘veranderingsbereidheid’, weerstand tegen verandering, veranderstrategieën en interventiestrategieën. 

Door het volgen van het studieonderdeel Veranderkunde wordt de student zich bewust van de complexiteit van veranderingsprocessen in organisatie en krijgt hij/zij handvaten aangereikt om verandertrajecten succesvol door te voeren binnen organisaties. Hij/zij gaat beseffen dat verandering de norm is en dat een succesvolle organisatie in staat is om snel en efficiënt noodzakelijke veranderingen door te voeren en deze te laten beklijven.

Werkvormen en begeleiding
In 5 hoorcolleges worden relevante theorie en verschillende benaderingen wat betreft Veranderkunde behandeld. Ook wordt aan de hand van voorbeelden de theorie verlevendigd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een case. Dit gebeurt in groepsverband, waarbij gedegen aandacht is voor de individuele inbreng van de student. Gedurende het traject is er een voortgangsbespreking ingepland. Studenten leveren de resultaten die zij als groep hebben opgeleverd aan. Deze resultaten worden besproken, er kunnen vragen worden gesteld en de docent zal tips geven.

Toetsing en beoordeling
Bij het vak Veranderkunde wordt de theorie toegepast op een case. De uitwerking van de case gebeurt in een groep. Bepaalde onderdelen van de uitwerking van de case worden echter eerst individueel uitgevoerd. De individuele bevindingen worden in de groep met elkaar besproken, waarbij een gezamenlijke conclusie wordt getrokken. In de bijlagen van het groepsrapport voegen studenten hun individuele inbreng bij: ze geven hun individuele bevindingen, geven de resultaten van het gesprek over deze bevindingen in de groep en geven een reflectie op hun bevindingen en het gesprek. In de reflectie wordt teruggeblikt op de eigen bevindingen, de afwijkingen van de andere groepsleden, hoe tot een gezamenlijke conclusie is gekomen, hoe de student het groepsproces hierbij heeft beïnvloed (volgend, sturend, machtsgebruik) en hoe zij/hij zijn/haar rol binnen dit geheel beoordeelt. De student formuleert persoonlijke leerpunten op basis van deze reflectie.

Van de uitwerking van de case wordt verslag gedaan in een Veranderplan. De te beoordelen aspecten van dit veranderplan staan in een beoordelingslijst. Een van de beoordelingsaspecten van het verslag is de verslagtechnische beoordeling. Dit aspect moet, als voorwaarde voor beoordeling, met een voldoende beoordeeld zijn. Denk bij de verslagtechnische beoordeling aan een samenvatting, een inleiding, hoofdstukindeling, taal- en stijlzaken, logica en consistentie e.d. Het verslag is een veranderplan en geen onderzoeksrapport.

Studiemateriaal
Voor de meest recente informatie zie de boekenlijst op intranet: Hanze.nl/ORM of de blackboard course.
 

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management