Vak: De ergotherapeut en zijn beroep 2 credits: 5

Vakcode
ETVP21THEMA2
Naam
De ergotherapeut en zijn beroep 2
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. de Vries
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Performance assessment - Performance assessment
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten


De student…. 
  1. Beschrijft en verantwoordt, door op de juiste wijze naar de literatuur te verwijzen, het methodisch ergotherapeutisch proces.
  2. Herkent en benoemt de aspecten van het inhoudsmodel PEOP: bij een fictieve casus.
  3. Beschrijft en herkent het effect van dagelijks handelen op gezondheid en welzijn van de cliënt.  
  4. Voert een vraag verhelderend gesprek uit bij een cliënt in een simulatiesetting met handelingsvragen waarbij hij gebruikt maakt van aangeleerde gesprekstechnieken en past indien nodig gedrag en communicatiestijl aan op een interculturele situatie.
  5. Instrueert aan een cliënt (in simulatiesetting) de techniek van rolstoel rijden.
  6. Stelt op basis van het vraag-verhelderend gesprek met handelingsvragen een plan van aanpak op. 

Inhoud

Waar in thema 1.1 de nadruk ligt op de rollen en competenties van de ergotherapeut en de factoren die invloed hebben op (je eigen) dagelijks handelen wordt in thema 1.2 ingegaan op het dagelijks handelen van de ander en wat je daar als ergotherapeut mee kunt.
In de integrale leerlijn wordt aan de hand van verschillende fictieve casussen het methodisch ergotherapeutisch proces doorlopen. Dit wordt afgerond met een performance assessment waarin een presentatie over het methodisch ergotherapeutisch proces wordt gegeven aan collega-ergotherapeuten in een werkgroep bijeenkomst. De aspecten van het inhoudsmodel PEOP en het effect van dagelijks handelen op gezondheid en welzijn van de cliënt komen in de presentatie terug.
  • Deze leerlijn wordt aan de hand van een performance assessment getoetst.
In de vaardigheidslessen staat het contact maken met een cliënt en zijn of haar handelingsvraag verhelderen centraal, de eerste stappen in het ergotherapeutisch proces. Hierop aansluitend komen de vaardigheden rolstoel rijden en het instrueren van de cliënt hierover aan bod.
  • Aan de hand van een simulatiesetting worden deze drie vaardigheden samen getoetst.
De conceptuele leerlijn ondersteunt de opdracht van de integrale leerlijn. Er wordt ingegaan op het ergotherapeutisch proces en het begrip dagelijks handelen. Tevens wordt er voorlichting gegeven over het zoeken van literatuur over ziektebeelden/ beperkingen. In de psychologielessen komen motivatie en de emoties en gedachten van een cliënt leren herkennen aan bod. De neurologielessen zijn een introductie in de gedragsneurologie in combinatie met uitleg over de functie van de hersenen en zenuwstelsel, de links-rechtsverschillen in de hersenen, het limbisch systeem en subcorticale structuren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies