Vak: Ergotherapie en ouderen credits: 5

Vakcode
ETVP21THEMA4
Naam
Ergotherapie en ouderen
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
G.J. Roorda-Huisman
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kennistoets digitaal - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

De student…
  1. Benoemt welke werkzaamheden een ergotherapeut uitvoert die vanuit een eerstelijns praktijk met ouderen werkt. 
  2. Benoemt wat de meest voorkomende problematiek, handelingsvragen en mogelijke interventies zijn bij de doelgroep ouderen. 
  3. Formuleert samen met een oudere en zijn/haar cliëntsysteem doelen en maakt een ergotherapeutisch plan van aanpak waarbij de student gemaakte keuzes onderbouwt met vakliteratuur en maakt daarbij gebruik van minimaal 1 Engelstalige bron. 
  4. Doet aanbevelingen op het gebied van zitten in de rolstoel, uitvoeren van transfers en het gebruik van loophulpmiddelen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.  
  5. Past de ideeën vanuit technologie- thuis en zorgtechnologie toe op een deel van een woonomgeving met bijbehorende woningaanpassing

Inhoud

In dit thema werken studenten wijkgericht en ligt de nadruk op de omgeving: wat is de invloed van de omgeving op het handelen en welke factoren dragen bij aan het wel of niet kunnen participeren in de samenleving.
In de integrale leerlijn werken studenten aan een project waarbij ze een regio in Noord-Nederland verder gaan verkennen en op zoek gaan naar de relatie tussen de omgeving en handelingsvraagstukken bij diverse populaties.
  • De integrale leerlijn wordt in dit thema getoetst; studenten maken een wijkscan die ze presenteren middels een vlog en presentatie.
In de vaardigheden leerlijn leren studenten een sociale netwerkanalyse uit te voeren. De communicatieve vaardigheden komen aan bod en ook wordt ingegaan op collectieve voorzieningen en hoe deze ingezet kunnen worden ten behoeve van de cliënt.
  • De vaardigheden leerlijn wordt getoetst door middel van een individuele toets waarbij met een simulatie cliënt een keukentafelgesprek wordt gevoerd.
In de conceptuele leerlijn wordt ingegaan op de theoretische achtergronden van het werken met populaties als ergotherapeut en op de wet- en regelgeving rondom de collectieve voorzieningen. Ook komt aan de orde hoe het PEOP-model kan worden toegepast bij populaties en hoe de community development benadering ingezet kan worden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies