Vak: Ergotherapie op school credits: 5

Vakcode
ETVP21THEMA5
Naam
Ergotherapie op school
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D.E. Kramer
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Adviesgesprek - Vaardigheidstoets
  • Adviesrapport - Professioneel product

Leeruitkomsten

De student…
  1. onderzoekt en benoemt kansen voor ergotherapie op de basisschool en onderbouwt dit met relevante bronnen. onderscheidt verschillende adviessituaties 
  2. past het ergotherapeutisch adviesmodel op de volgende onderdelen toe: 
  3. een vraagverheldering uitvoeren binnen de schoolcontext;
  4. een observatie uitvoeren in de context (school) en daaruit conclusies trekken voor het te geven advies; 
  5. een samenwerkingsrelatie aangaan met relevante samenwerkingspartners van de school. ontwerpt een ergotherapeutisch advies voor de school binnen de kaders van Passend Onderwijs.

Inhoud

In dit thema nemen de studenten de rol van adviserende kinderergotherapeut aan.
In de integrale wordt gewerkt volgens het ergotherapeutisch adviesmodel. De vraagstukken van leerkracht(en) en/of directie op het gebied van het dagelijks handelen van kinderen in de basisschoolcontext staan centraal. Hierbij komt het gebruik van ergotherapeutische instrumenten en het observeren in de klas/op school aan bod.
  • Deze leerlijn wordt getoetst middels het schrijven van een adviesrapport voor de school, passend bij de context van de school, aansluitend bij de handelingsvraag en onderbouwd vanuit de literatuur.
In de vaardighedenleerlijn staan vaardigheden centraal die het werken in de context van een onderwijsorganisatie vergemakkelijken; het voeren van een vraag verhelderend gesprek omtrent een adviesvraag, vaardigheden over het gebruiken van assessments op school en in de klas en het instellen van schoolmeubilair. 
  • Deze leerlijn wordt getoetst middels een vaardighedentoets op basis van een video-opname van een adviesgesprek.
De conceptuele leerlijn wordt de theorie rondom adviseren en het adviesproces, handelen binnen de schoolcontext, de ontwikkeling van kinderen, spel als interventie en verschillende ontwikkelingsstoornissen / ziektebeelden (o.a. AHDH, DCD, ASS) vanuit ergotherapeutische perspectief aangeboden.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies