Vak: Ergotherapie in 2030 credits: 10

Vakcode
ETVP21THEMA7
Naam
Ergotherapie in 2030
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Lanting
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Kennistoets digitaal - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Professioneel product - Professioneel product
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

De student…
  1. Voert vanuit meerdere perspectieven een praktijk gestuurd marktonderzoek uit en doet als toekomstig ondernemende ergotherapeut op eigen initiatief voorstellen.
  2. Beschrijft het perspectief van ergotherapie in de veranderende context van de cliënt en houdt daarbij rekening met mogelijkheden en beperkingen van zowel cliënt als context.
  3. Formuleert een voorstel voor een vernieuwende dienst of product waarbij zorgtechnologie duidelijk herkenbaar is ter versterking of verandering van (het perspectief op) participatie van een doelgroep naar keuze en beargumenteert deze met onderbouwing van literatuur waarbij gebruik gemaakt wordt van minimaal 1 Engelstalige bron.
  4. Voert een screening uit en…
    1. Concludeert of er bij een cliënt sprake is van een handelingsprobleem dat binnen het competentiegebied van de ergotherapeut valt.
    2. Communiceert op een begrijpelijke wijze de bevindingen van een screening met de cliënt.
    3. Analyseert wat de gevolgen van transitie en psychi(atri)sche of cognitieve problematiek zijn op het handelen en het perspectief op de occupational fit en is zich daarbij bewust van levensfase en transitie.
    4. Begeleidt het veranderproces met behulp van technologie bij de cliënt doelgericht, waarbij de cliënt de regie over het vervullen van betekenisvolle, dagelijkse en maatschappelijke activiteiten en rollen (her)neemt.
    5. Beschrijft de rol van ‘therapeutic use of self’ in het ergotherapeutische proces.
  5. Beschrijft de organisatie van sociale firma’s en de mogelijkheden van ergotherapie in samenwerking met andere dienstverleners.
  6. Herkent veelvoorkomende psychiatrische ziektebeelden en psychologische factoren die van invloed zijn op het dagelijks leven en gezond gedrag.
  7. Herkent veelvoorkomende neurologische ziektebeelden met diffuse cognitieve functiestoornissen die van invloed zijn op het dagelijks leven en gezond gedrag.
  8. Beschrijft de functie van groepsdynamica en sociale beïnvloeding. 

Inhoud

Thema 1.7 wordt uitgespreid over tien weken.
Tijdens de opdracht van de integrale leerlijn staat het afnemen van een praktijk gestuurd marktonderzoek en klantonderzoek ten behoeve van een ergotherapeutische dienst of een product (ondernemen) centraal; het vinden van een ‘gat in de markt’.
  • De integrale leerlijn wordt getoetst middels een projectverslag van het marktonderzoek.
In de vaardigheden leerlijn komt het herkennen van wat een ergotherapeutische hulpvraag is (screenen) en het onderbouwd besluiten over het wel of niet in behandeling van de cliënt centraal (Direct Toegankelijkheid Ergotherapie). Daarnaast komt het hanteren van verschillende methoden om cliënten te ondersteunen of begeleiden bij de uitvoer van dagelijkse activiteiten aan bod.
  • De vaardigheden leerlijn wordt getoetst middels een vaardigheidstoets in simulatiesetting.
In de conceptuele lijn wordt ingezoomd op een specifieke doelgroep, namelijk jongeren die handelingsproblemen hebben ten gevolge van een hersentrauma of een psychose. Het vak neurologie haakt daarbij aan door het frontaal syndroom te introduceren.  Bij psychologie worden diverse onderwerpen, zoals de levensfase van adolescenten, angststoornissen en verslaving behandeld en bespreken we de gedragskenmerken en behandelmethoden van schizofrenie en psychose. 
  • De conceptuele leerlijn wordt getoetst middels theorietoets.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies