Vak: Business Control credits: 5

Vakcode
FCVH18BC1C
Naam
Business Control
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
N.A. ten Kate
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Business Control - Opdracht

Leeruitkomsten

  •  De student begrijpt en is in staat om de eigen visie te verwoorden over de taken en verantwoordelijkheden van een business controller en kan hierbij de relatie leggen tussen de diverse vakgebieden, zoals business strategy, management accounting, management control en bestuurlijke informatieverzorging. 
  •  De student stelt analyses op die behoren tot het vakgebied van de Management Accounting, waaronder budgettering, kostprijsberekeningen, scenario analyses, verschillenanalyses en investeringscalculaties en adviseert op basis daarvan het management. 
  •  De student beoordeelt en ontwerpt het management control systeem, rekening houdend met business strategieën en verantwoordelijkheidscentra. 
  •  De student beoordeelt en ontwerpt in de rol van business controller een systeem van performance metingen, met als doel om te adviseren over de efficiency en effectiviteit van bedrijfsprocessen. 
  •  De student definieert de informatiebehoeften van een organisatie, die noodzakelijk is voor het besturen en beheersen van de organisatie passend bij de interne en externe context. Hierbij gaat het specifiek om de informatiebehoefte die voortvloeit uit de management accounting en control activiteiten, zoals genoemd onder de leeruitkomsten 2 en 3. De student maakt daarbij gebruik van gangbare modellen en theorieën zoals Tol, Starreveld en COSO IC. 
  •  De student evalueert en ontwerpt een systeem van risicomanagement- en beheersing, gericht op de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering, de betrouwbaarheid van de verslaggeving en het voldoen aan wet- en regelgeving, en benoemt vanuit deze doelstellingen voor de organisatie relevante interne beheersingsrisico’s, gebruikmakend van de gangbare modellen en theorieën zoals reeds genoemd bij leeruitkomst 5. 
  •  De student richt de administratieve processen in, inclusief de interne beheersingsmaatregelen. 

Inhoud

Het vak Business Control verdiept de functie van een business controller. Het vak is gerelateerd aan het vak Business Strategy & Risk dat dieper ingaat op de rol van strategisch partner in business als onderdeel van de functie van business controller. Aan de hand van groepsgewijs uitgevoerde casusopdrachten leert de student om analyses uit te voeren zodat de organisatie beslissingen kan nemen. De student adviseert over de te nemen beslissingen. Die beslissingen leveren een informatiebehoefte op binnen een organisatie. De student richt daarom het planning & control systeem in aan de hand van de gangbare modellen en theorieën en adviseert het management over efficiency, effectiviteit en risicomanagement. Als afsluiter maakt de student een reflectieverslag over de taken en verantwoordelijkheden van een business controller en legt daarbij een link tussen de verschillende vakgebieden die aan bod zijn gekomen. Dit verslag schrijft de student individueel. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance