Vak: Verandermanagement, leiderschap en HRM credits: 4

Vakcode
FMDB18M&GVHR
Naam
Verandermanagement, leiderschap en HRM
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
A.W. Bavinck
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • HRM Training - Opdracht
  • Verandermanagement, leiderschap en HRM - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Hoofd leeruitkomst

De student benoemt en kent verandermanagement-, HRM- en leiderschapstheorieën vanuit een omgevings- en ontwikkelingsperspectief van organisaties.

De student
  • Benoemt en kent het belang van verandermanagement en van effectief leiderschap.
  • Kent en begrijpt HRM instrumenten die gericht zijn op de ontwikkeling en beloning van werknemers, benoemt voor en nadelen en geeft aan welke het meest passend zijn in een bepaalde bedrijfssituatie.
  • Kent en begrijpt het belang van communicatie, medezeggenschap, participatie, veiligheid en gezondheid op de werkplek c.q. binnen de organisatie.

Inhoud

Een organisatie zonder mensen, bestaat dat? En hoe houd je de mensen in de organisatie betrokken, gemotiveerd om een gewenste bijdrage te leveren aan de te behalen organisatiedoelen? En is verandering niet van alle dag?
Een leidinggevende / manager in een organisatie dient over de juiste competenties te beschikken om de medewerkers goed te kunnen laten functioneren.
Tijdens dit vak wordt dieper ingegaan op de menskant in de organisatie, waarbij de strategische waarde wordt gerespecteerd, door de aandacht te richten op Verandermanagement, Leiderschap en HRM. Wat zegt de theorie hierover? Aan welke knoppen kan je draaien om de motivatie en prestaties te verhogen, en welke HR instrumenten zitten we daarbij in? Daarbij valt te denken aan training, medezeggenschap, werving & selectie etc.. Welke veranderstrategie en leiderschap(sstijl) passen bij de context? Welke competenties op het gebied van leiderschap (d.m.v. test) beheers jij?
Tevens wordt er aandacht gegeven aan de inhoudelijke koppeling van dit vak aan het project van heb blok. 

HRM training:
Tijdens de trainingen wordt geoefend met de instrumenten (gespreksmodellen) die je als leidinggevende hebt om de kwaliteit van je personeel te verhogen en daarmee de prestaties van de organisatie te verbeteren. Diverse HRMgesprekken komen aan bod. Als leidinggevende kun je kwaliteit van je personeel beïnvloeden door middel van een aantal professionele gesprekstechnieken. Als kader voor de toepassing van gesprekstechnieken is gekozen voor de HRM-cyclus. De training focust dus op de vaardigheden van de Facility manager in zijn rol als people manager.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments