Vak: Slijmviesafwijkingen en MKA credits: 3

Vakcode
MHVB21CLL2B2B
Naam
Slijmviesafwijkingen en MKA
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Slijmviesafwijkingen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Slijmvliesafwijkingen 
De student:  
1. Beschrijft de opbouw van het mondslijmvlies in de gezonde situatie en bij de meest voorkomende benigne en maligne slijmvliesafwijkingen 
2. Beschrijft en herkent de klinische kenmerken van de meest voorkomende benigne en maligne slijmvliesafwijkingen
3. Beschrijft de rol van systemische ziekten en diverse risicofactoren bij het optreden van slijmvliesafwijkingen.
4. Beschrijft hoe te handelen bij slijmvliesafwijkingen.

Competentieniveau - inleidend

MKA en de mondhygiënist 
De student: 
1. Beschrijft (globaal) de verschillende ziektebeelden van patiëntencategorieën die voor onderzoek op de afdeling kaakchirurgie gezien worden.
2. Beschrijft de rol van de mondhygiënist bij oncologie in het hoofd- halsgebied en de nazorg als gevolg van chemo- en/of radiotherapie. 
3. Beschrijft de rol van de mondhygiënist tijdens het focusonderzoek en geeft aan bij welke patiëntencategorieën er specifieke preventieve maatregelen getroffen dienen te worden m.b.t. mondheelkundige ingrepen/behandelingen. 
4. Beschrijft (globaal) de verschillende vormen van aangezichtstraumatologie en operatieve kaakorthopedie.

Competentieniveau - inleidend

Inhoud

Deze onderwijseenheid bestaat zowel uit het behandelen van theorie over slijmvliesafwijkingen als een kennismaking met de rol van de mondhygiënist in het ziekenhuis en zal aangeboden worden in de vorm van hoorcolleges en zelfstudie.
Het mondslijmvlies kan worden beschouwd als een spiegel van gezondheid van de patiënt wanneer de mondhygiënist deze beoordeeld. Indien er sprake is van een onderliggend lijden, zowel in algemene zin als van lokale aard, dan wordt dit vaak meteen zichtbaar aan het mondslijmvlies. Een goede kennis over de opbouw van het mondslijmvlies en de daaraan gerelateerde ontstaanswijze van de verschillende slijmvliesafwijkingen, is daarom belangrijke kennis voor een mondhygiënist. Daarnaast zullen ook de werkzaamheden van de mondhygiënist in het ziekenhuis (MKA) in dit blok worden behandeld. Ziektebeelden en bijbehorende behandelingen in het ziekenhuis, zoals de chirurgische ingrepen variëren. Voor de mondhygiënist is kennis van de meest voorkomende ziektebeelden, de uit te voeren behandeling met eventuele complicaties en de uit te voeren nazorg van belang. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies