Vak: Persoonlijke effectiviteit 1 credits: 1

Vakcode
ONVA18PEF1
Naam
Persoonlijke effectiviteit 1
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
W.H. Hendrikse
Werkvormen
  • Individueel
  • Intervisie
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Persoonlijke effectiviteit 1 - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Competenties:
  • Resultaatgericht handelen: toont verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen en neemt besluiten om de beoogde resultaten te bereiken. Hij past zich daarbij gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan en durft risico’s te nemen.
  • Samenwerken & Netwerken: levert in groepsverband een actieve en inhoudelijk bijdrage aan de beoogde resultaten en het groepsproces. Hij bouwt een netwerk van relaties op.
  • Lerend vermogen: ontwikkelt zichzelf persoonlijk en professioneel door visie, reflectie en feedback.
Leeruitkomsten:
De student:
  • beschrijft aan de hand van informatie over zijn studieverleden, arbeidsverleden, het studiekeuzeproces en de motivatie voor de opleiding, welke loopbaan hij wil gaan volgen;
  • laat in een studieplanning zien hoe hij zijn studie, aan de hand van het lesrooster en tentamenrooster, en zijn overige activiteiten organiseert;
  • laat vanuit een 0-meting volgens de instructies zien hoe hij wil werken aan zijn persoonlijke effectiviteit, rekening houdend met het werkveld.

Inhoud

Niveau:
Inleidend

Inhoud:
Persoonlijke aspecten zijn van groot belang voor succesvol ondernemerschap in verschillende contexten (eigen bedrijf, omni-channel retail). Het studieonderdeel persoonlijke effectiviteit zorgt ervoor dat de ontwikkeling als beroepsprofessional ook in de praktijk wordt ondersteund. We zoomen gedurende de hele studie in op “de vent en de tent”.  Dit is geen apart onderdeel, maar er wordt een leergemeenschap gecreëerd, waarbij onderwijs, praktijk en persoonlijke effectiviteit verweven zijn.
 
In het eerste semester ga je kennismaken met de opleiding en start je een eigen studentbedrijf. Om te weten waar je nu staat in je persoonlijke ontwikkeling en je ondernemendheid schrijf je een korte inleiding over wie je bent en maakt een ondernemerschapstest als 0-meting.
Daarnaast maak je een eerste opzet en inrichting voor je persoonlijk portfolio. Hierin komen alle “bewijzen” van je algemene houdings- en vaardigheidscompetenties en ondernemerschapscompetenties te staan. Je bent als student zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces, maar er is nauw overleg met je studiecoach en praktijkbegeleiders over hoe je dit kunt vormgeven.
 
Tijdens de trainingen onderzoek je je motivatie voor het ondernemerschap. Tevens start je een studentbedrijf, waarbij je tools krijgt aangereikt om effectief en succesvol te kunnen samenwerken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn waarnemen en interpreteren, feedback geven en ontvangen, reflecteren, waarden en normen voor je onderneming, samenwerken (critical friend zijn voor anderen en pitchtraining. Dit zijn geen aparte onderwerpen die behandeld worden, maar steeds in de context van het Eigen bedrijf.

Studiemateriaal:
Voor de meest recente informatie zie de boekenlijst op intranet: Hanze.nl/Ondernemen of de blackboard course.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance