Vak: Onderzoeks-en stageportfolio credits: 25

Vakcode
ONVA21OSP
Naam
Onderzoeks-en stageportfolio
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
25
Taal
Nederlands
Coördinator
W.H.G. Wesselink
Werkvormen
  • Individueel
Toetsen
  • Onderzoeks-en stageportfolio - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Competenties:
  • Innoveren: initieert nieuwe ideeën, realiseert op creatieve wijze vernieuwingen en benut daarbij de mogelijkheden op het gebied van technologie.
  • Waardecreatie: creëert duurzame en commerciële waarde gericht op de wensen en behoeften van klanten en overige stakeholders. Hij doet dat op basis van ontwikkelingen in de (inter)nationale omgeving.
  • Resultaatgericht handelen: toont verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen en neemt besluiten om de beoogde resultaten te bereiken. Hij past zich daarbij gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan en durft risico’s te nemen.
  • Leiderschap: straalt passie en beleving uit, pakt de regie in teamverband en mobiliseert anderen vanuit de waarden en de cultuur van de onderneming.
  • Managen & Organiseren: geeft vorm en inhoud aan de bedrijfsvoering en zet hierbij de klant centraal.
  • Samenwerken & Netwerken: levert in groepsverband een actieve en inhoudelijk bijdrage aan de beoogde resultaten en het groepsproces. Hij bouwt een netwerk van relaties op.
  • Onderzoekend vermogen: toont in zijn werkwijze een nieuwsgierige en kritische houding. Hij hanteert een passende onderzoeksaanpak die resulteert in bruikbare resultaten.
  • Analytisch vermogen: analyseert situaties en data op systematische wijze. Hij stuurt op prestatie-indicatoren.
  • Lerend vermogen: ontwikkelt zichzelf persoonlijk en professioneel door visie, reflectie en feedback.
  • Communiceren: communiceert overtuigend en kan dit in tenminste één vreemde taal. Hij benut op effectieve wijze diverse communicatiemiddelen afgestemd op de doelgroep.
Leeruitkomsten:
De leeruitkomsten van bovenstaande competenties worden op eindniveau getoetst. Zie voor een totaaloverzicht de course op Blackboard.

Inhoud

Niveau:
Eindniveau (niveau 2).

Inhoud:
De student Ad Ondernemen maakt in jaar 2 de keuze voor Entrepreneurship of Intrapreneurship.

De student Entrepreneurship loopt in de eerste periode van semester twee stage met een onderzoeksopdracht in de branche van het eigen bedrijf (zie stagehandleiding) of in zijn eigen bedrijf, mits de student aan hiervoor vastgestelde criteria voldaan heeft. In de tweede periode werkt de student aan zijn eindportfolio voor zijn eigen bedrijf. De student Entrepreneurship heeft tijdens het afstuderen een bedrijfscoach, zoals ook tijdens de stageperiode.

De student Intrapreneurship loopt in de eerste periode van semester twee stage als assistent-bedrijfsleider met onderzoeksopdracht in een MKB/retailbedrijf (zie stagehandleiding). In de tweede periode werkt hij aan zijn eindportfolio bij een opdrachtgever uit het MKB/Retailnetwerk. Dit kan dezelfde opdrachtgever zijn als waar de student stage heeft gelopen.

Afhankelijk van je keuze voor Entrepreneurship of Intrapreneurship in jaar 2 probeer je vast te stellen welke functies het beste bij je passen en leg je daarmee een basis voor jouw professionele carrière. Tijdens het eerste studiejaar heb je in beide soorten context alle Associate degree competenties op basisniveau (niveau 1) gerealiseerd. Tijdens het tweede semester werk je aan de Associate degree competenties op eindniveau in praktijk (niveau 2). Om dit te realiseren formuleer je algemene stageleerdoelen, opleiding specifieke leerdoelen en persoonlijke leerdoelen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig vinden van een goedgekeurde stage- en afstudeerplaats, passend bij jouw persoonlijke interesses en ambities. Tijdens je stage werk je mee als een beginnend beroepsbeoefenaar bij een (commerciële) organisatie. Je krijgt een eigen takenpakket en voert zelfstandig opdrachten uit onder supervisie van een bedrijfsbegeleider. De werkzaamheden en opdrachten hebben duidelijke raakvlakken met de opleiding.


Voor het afstuderen lever je een eindportfolio op. De doelstelling van het eindportfolio is:
De student kan individueel, binnen de gestelde tijd, een eindportfolio samenstellen voor zijn eigen bedrijf of een bestaande organisatie. Hij voert daartoe een onderzoek uit. Hij verwerkt de resultaten volgens een vastgesteld format. Het eindportfolio vormt een samenhangend en logisch geheel en wordt op een creatieve manier getoond.
Daarnaast kan hij reflecteren op zijn eigen ontwikkeling van de afgelopen twee jaren en daarover presenteren in het Nederlands aan beoordelaars en bedrijfsvertegenwoordigers. Bij de onderbouwing maakt hij gebruik van producten die hij afgelopen jaar heeft gemaakt en waarmee hij zijn ontwikkeling op ondernemerschap en innovatief management laat zien.

Studiemateriaal:
Voor de meest recente informatie zie de Blackboard course.
 
Stage- en afstudeerrijpheid
De student is stagerijp als hij via zijn studievoortgangsoverzicht kan aantonen dat hij: 
  • Minimaal 55 credits uit de propedeuse heeft behaald;
  • Meer dan 10 EC’s heeft behaald in periode 1 van studiejaar 2;
  • Periode 2 van studiejaar 2 heeft gevolgd;
  • Persoonlijke effectiviteit van blok 2.1 heeft behaald.
De student kan beginnen met zijn eindportfoliotraject als zijn aanvraag door de opleiding is goedgekeurd en de student 83 credits uit blok 1 tot en met 6 heeft gehaald en zijn stage heeft gedaan. De student toont via zijn studievoortgangsoverzicht uit Osiris aan dat hij afstudeerrijp is. De studiecoach verklaart de student in OnStage afstudeerrijp. Basisvoorwaarde voor starten met het afstuderen is dat het eindpunt van de stage, dat wil zeggen het niveau dat de student dan heeft behaald, het beginpunt van afstuderen is.

Uitzonderingsverklaring stagerijpheid
Indien een student net niet voldoet aan bovenstaande eisen, maar wel op stage wil, kan hij een formulier invullen, een uitzonderingsverklaring (zie stagecourse Ad Ondernemen). Het voorstel wordt besproken in de stagecommissie. Lever de uitzonderingsverklaring samen met het studievoortgangsoverzicht in bij de
studiecoach.


Kosten:
Zie de boekenlijst op de intranet pagina van je opleiding onder Praktische Zaken.
 
Bijzonderheden:
Voor vragen rond stage- en afstudeerrijpheid dien je contact op te nemen met je Studiecoach. Voor inhoudelijke vragen m.b.t. de stage en de organisatie van de stage kun je contact opnemen met het Praktijkbureau (kamer A0.37).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance