Vak: Sociaal recht credits: 3

Vakcode
REDH1SOR1
Naam
Sociaal recht
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Boter
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Sociaal recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de competentie analyseren op niveau 2.
 

Inhoud

Niveau: verdiepend (2)    
Inhoud:
Het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht zijn nauw met elkaar verweven. 
 
Arbeidsrecht
In blok 1.4 is de basis van het arbeidsrecht gelegd. Hier ging het met name om de individuele kant van het arbeidsrecht, waarbij werd ingezoomd op de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst, de inhoud van de arbeidsovereenkomst en de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst. In het onderdeel Arbeidsrecht staat de arbeidsongeschikte werknemer centraal.

Zolang een werknemer nog een werkgever heeft, liggen re-integratie-inspanningen bij zowel werkgever en werknemer. Het is niet alleen voor de werknemer van groot belang om zo spoedig mogelijk in zijn of haar eigen functie terug te keren, ook de werkgever heeft daar profijt  van; een zieke werknemer kost veel geld. Indien re-integratie slaagt, wordt bovendien een uitkeringssituatie vanwege arbeidsongeschiktheid voorkomen. Hoe zien deze re-integratieverplichtingen eruit en welke stappen moeten zowel werkgever als werknemer hierin nemen? En wat zijn de gevolgen indien een van beide partijen hierin verzuimt? Aan de hand van theorie en jurisprudentie komt de re-integratie van een zieke werknemer in de eerste twee ziektejaren aan de orde.
 

Socialezekerheidsrecht
 
In de praktijk kan een werknemer te maken krijgen met inkomensverlies, door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dit heeft gevolgen voor zowel de ondernemer als de werknemer. De werknemers zijn in deze situaties wellicht genoodzaakt zich te beroepen op de sociale zekerheid. In de cursus Sociaal recht, socialezekerheidsrecht, zal inleidend stilgestaan worden bij het stelsel van de sociale zekerheid. Met name wordt ingegaan op het begrip werknemer in de sociale zekerheid. De basisbegrippen uit enkele werknemersverzekeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA), worden behandeld.  

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies