Vak: Action Learning Opdracht 7 credits: 4

Vakcode
REDH2ALO7
Naam
Action Learning Opdracht 7
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
A.D. Hornstra
Werkvormen
  • Action learning
  • Werkcollege
Toetsen
  • Action Learning Opdracht 7 - Opdracht

Leeruitkomsten

De competenties waaraan gewerkt wordt tijdens deze ALO zijn analyseren, adviseren en dossier managen op niveau 2.

Leeruitkomst analyseren:
In de ALO wordt in elke opdracht aandacht besteed aan analyseren. De student krijgt een juridisch complexe casus onder ogen. Er wordt van de student verwacht dat hij/zij deze ontleedt en er die punten uit haalt die hij/zij nodig heeft om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Tevens wordt van de student de nodige behendigheid met externe bronnen verlangd om de opdrachten op te lossen.

Niveau 2
De student analyseert onder begeleiding in een afgebakende complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen en verantwoordt de daarin gemaakt keuzes mondeling en schriftelijk:
1. De student brengt van een afgebakende complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden;
2. De student werkt op methodisch verantwoorde wijze met gebruikmaking van een plan van aanpak en rekening houdend met eenvoudige theoretische inzichten, enige resultaten van bestaand onderzoek en relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie;
3. De student komt op basis van bovenstaande tot schriftelijke of mondelinge aanbevelingen;
4. De student motiveert gemaakte keuzes in rechtsvragen, bronnen, plan van aanpak en aanbevelingen;
5. De student verwerkt bronnen in eigen tekst en brengt hierin verbanden aan.

Leeruitkomst adviseren:
Na het juridisch analyseren ga je ook een advies aan de cliënt of een advies aan de notaris (bijv. via een intern memorandum) geven.

Niveau 2
De student informeert de cliënt (persoon of organisatie) na verduidelijking van een complex maar afgebakend juridisch vraagstuk over mogelijke oplossingen rekening houdend met de standpunten van de verschillende partijen waarbij relevante rechtsbronnen worden gebruikt en verantwoordt mondeling of schriftelijk welke keuzes er gemaakt kunnen worden:
1. De student achterhaalt door samenspraak met de cliënt de complexe maar afgebakende juridische vraag;
2. De student motiveert schriftelijk of mondeling welke keuzes er gemaakt kunnen worden en welke consequenties die hebben voor cliënt;
3. De student komt samen met de cliënt tot een optimale keuze.

Leeruitkomst dossier managen:
In de ALO wordt studenten verzocht een dossier te maken en dit bij te houden. De stukken die in het dossier moeten zal de student zelf moeten raadplegen. Deze worden in tegenstelling tot het eerste jaar niet aan de studenten ter beschikking gesteld. Daarbij kun je denken aan voor het geven van de verschillende adviezen relevante literatuur en jurisprudentie. 

De startende student werkt samen met andere studenten aan eenvoudige en afgebakende (sociaal) juridische praktijkvraagstukken, herkent organisatieprincipes en werkprocessen van een organisatie:
De student herkent verschillende ordeningsprincipes en de student stelt een eenvoudig juridisch dossier samen volgens van te voren aangegeven regels over inhoud en opmaak.

Inhoud

In deze Action Learning Opdracht komen vrijwel alle vakken die in dit blok worden gegeven aan bod. De nadruk ligt op de praktische toepassing van het personen- en familierecht, het verbintenissenrecht, het goederenrecht, het beslagrecht en het bewijsrecht.
Naast de juridische kant van de ALO wordt er aandacht besteed aan Engels. Ook voor HBO-juristen is een adequate beheersing van het Engels een belangrijke vaardigheid bij het volwaardig meedraaien in de huidige, internationaal georiënteerde maatschappij. Denk bijvoorbeeld eens aan de Engelstalige cliënten waarmee je in je (toekomstige) werkveld te maken kunt krijgen. 
Daarnaast wordt er in het kader van de ALO tevens aandacht besteed aan onderzoek en schriftelijke vaardigheden ‘Onderdeel III PCS (deze opdracht sluit aan bij het onderdeel Privaatrecht 3).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies