Vak: Ethiek credits: 5

Vakcode
REDP21ETH
Naam
Ethiek
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Wolting
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ethiek - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren, niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet- juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes:
1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Beslissen, niveau 2
De student stelt in een afgebakend complex juridisch vraagstuk de rechtspositie van en rechtsgevolgen voor één of meerdere (rechts)personen vast en motiveert dit:
1. De student stelt de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen;
2. De student herkent de belangen van meerdere partijen;
3. De student neemt een besluit op basis van een afweging van de belangen van meerdere partijen;
4. De student verantwoordt het besluit.

Inhoud

Bij het onderdeel ethiek in Recht & Overheid gaat de student nader in op hoe hij of zij omgaat met dilemma’s die inherent zijn aan overheidsbeslissingen. Hoe worden dilemma’s opgelost waar je voor staat en welke positie neemt de student in wanneer er meerdere stakeholders zijn waaraan verantwoording afgelegd moet worden?

Aan de hand van actualiteiten krijgt de student inzicht in de (juridische en maatschappelijke) verantwoordelijkheden die hierbij een rol spelen. Vanuit de basisethieken wordt geleerd dat het aan de hand van een analysemodel mogelijk is om gezamenlijk te komen tot een oplossing of een weloverwogen moreel oordeel.
Hiermee gaan de studenten in blok 2 zelf aan de slag. De student maakt inzichtelijk wat hun morele oordeel is ten aanzien van een uit de (overheids)praktijk spelend dilemma waarbij perspectiefwissel en uiteenlopende belangen een rol spelen.
Het ontwikkelen van dit perspectief geeft de student behalve inzicht in zijn of haar eigen oordelen en handelen ook inzicht in dat van anderen. Dit inzicht is bepalend voor de ontwikkeling tot een integere en betrouwbare (overheids)professional.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies