Vak: Reguleren & Procederen credits: 5

Vakcode
REVH20RGP
Naam
Reguleren & Procederen
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. den Uijl
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Reguleren & Procederen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes:
  1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden;
Beslissen
De beginnende beroepsbeoefenaar stelt in een complex juridisch vraagstuk de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen van meerdere (rechts)personen en motiveert die:
  1. De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie;
  2. De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen;
  3. De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3) 
Inhoud: In deze module maken studenten kennis met het werken als overheidsjurist bij de lokale overheid, oftewel: de gemeente. Waarschijnlijk zullen velen van de studenten in een baan bij de gemeente terechtkomen. Als er een bepaald onderwerp op de agenda staat bij een gemeente, welke bestuursorganen zijn daar dan op welke manier bij betrokken? Wat is de verhouding eigenlijk tussen deze organen?

Als er beleid moet worden gemaakt, wat is dan 'goed' beleid? Vervolgens gaan we in op de procedurele kant van een besluit. Wellicht kan bezwaar/beroep voorkomen worden door het volgen van een pre-mediation traject? Zo niet, dan zal na de bezwaarfase de procedure bij de bestuursrechter volgen. In deze module willen we vooral bij deze fase van het proces van het beroep bij de rechtbank stil staan. Wat is de taak van de bestuursrechter en hoe oefent hij deze uit? 

Deze module bestaat uit de volgende onderdelen:

Bestuursrecht

Het doel van dit onderdeel is om inzicht te verkrijgen in het functioneren van het gedecentraliseerde openbaar bestuur, om inzicht te verkrijgen van de inrichting van een gemeente (dus de taak en rol van de gemeenteraad, college van B&W en de burgemeester te bespreken en inzicht te verkrijgen in wat er speelt  bij het gedecentraliseerde openbaar bestuur. Als je als publiekrechtelijk HBO-jurist bij een gemeente komt te werken kan je niet zonder kennis over de inrichting van het openbaar bestuur, de onderlinge verhoudingen en bevoegdheden van de verschillende organen en de juridische grondslagen waarop zij functioneren.

Bestuur en Beleid

Bij het onderdeel Bestuur en Beleid gaan jullie kijken naar beleid in brede zin. We gaan verschillende aspecten van beleid bekijken en proberen een antwoord te vinden op vragen als:

•Wat is beleid eigenlijk?

•Waar gebruikt een bestuursorgaan beleid voor?

•Wat is ‘goed’ beleid?

(Pre-)mediation

Bij dit onderdeel kijken we naar hoe de overheid kan communiceren met burgers op een wijze die als passend en rechtvaardig wordt ervaren en die tot gevolg heeft dat burgers meer begrip hebben voor besluiten van de overheid die gevolgen voor hen hebben.

Bestuursprocesrecht

Bij Bestuursprocesrecht staan we stil bij de gang naar de bestuursrechter bij een conflict en in hoeverre de bestuursrechter mag toetsen aan het beleid en de gemeentelijke wetgeving. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies