Vak: Bachelorscriptie Voeding en Bedrijf credits: 30

Vakcode
VDVH14VBB
Naam
Bachelorscriptie Voeding en Bedrijf
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Miedema
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Hoorcollege
  • Intervisie
Toetsen
  • Bs Voeding en Bedrijf - Overige toetsing

Leeruitkomsten

Communicatie
  1. De student communiceert - zowel mondeling als schriftelijk – helder, eenduidig en correct met medestudent, docentbegeleider en andere betrokkenen (2.1);
Samenwerking
  1. De student werkt op effectieve wijze samen met medestudenten en professionals (2.2).
Onderzoek
  1. De student analyseert een probleem van een opdrachtgever uit het werkveld op het gebied van voedingsmiddelen, voedingsconcepten of voedingsgerelateerde diensten en formuleert een doelstelling en een onderzoeksvraag in overleg met en aansluitend bij de vraag van de opdrachtgever (vraagarticulatie) (2.4);
  2. De student ontwerpt een praktijkgericht onderzoek en kiest daarbij passende instrumenten (2.3; 2.5);
  3. De student selecteert op basis van de levels of evidence relevante informatie uit de wetenschappelijke literatuur of beroepspraktijk en onderbouwt hiermee gemaakte keuzes in het onderzoeksproces (2.3;2.5);
  4. De student analyseert de in het praktijkgericht onderzoek verkregen resultaten (2.6);
  5. De student interpreteert de resultaten, formuleert conclusies en geeft aanbevelingen aan het werkveld (2.7);
  6. De student bepaalt op basis van daarvoor bestaande procedures of het praktijkgericht onderzoek moet worden voorgelegd aan een ethische commissie (2.8).
Management en organisatie
  1. De student organiseert de werkzaamheden adequaat en past de planning, indien nodig en in overleg, aan (2.15);
Professionaliteit
  1. De student vertaalt de resultaten van het praktijkonderzoek in een beroepsproduct en een presentatie aan het werkveld (2.22).
  2. De student demonstreert een kritische grondhouding ten aanzien van het eigen vakgebied en de beroepspraktijk, verwoordt haar / zijn mening en vertaalt deze naar alternatieven voor de beroepspraktijk (2.24).
Internationalisering
  1. De student schrijft een correcte Engelse samenvatting van de scriptie (T1);
  2. De student past internationale ontwikkelingen binnen eigen beroepspraktijk toe (I1).

Inhoud


Voor de bachelorscriptie werken de studenten een in de praktijk voorkomende vraag- of probleemstelling uit op een systematische manier, ontwikkelen een beroepsproduct en onderbouwen dit door relevante literatuur en/of onderzoek.
De bachelorscriptie wordt in principe in tweetallen uitgevoerd. De opdracht is afkomstig van een externe opdrachtgever. Bij de bachelorscriptie ligt het accent op toegepast onderzoek doen en het schrijven van een verslag daarover.
Het onderzoek betreft een probleem/vraag op het gebied van voedingsproducten, voedingsconcepten of voedingsgerelateerde diensten enerzijds en gezondheidsbevordering anderzijds. De opdrachtgever is een in de praktijk werkende diëtist of gezondheidsprofessional uit een (voedingsmiddelen-)bedrijf of organisatie.
 
Het studieonderdeel 'Bachelorscriptie' bestaat uit 2 fases: de fase van de onderzoeksopzet en de fase van de bachelorscriptie. De onderzoeksopzet wordt in de eerste vier weken van het semester opgesteld. De onderzoeksopzet wordt beoordeeld met een GO of een NO GO. Bij een GO mogen de studenten het semester vervolgen.

Studenten hebben de mogelijkheid de bachelorscriptie en de majorstage op één praktijkadres te combineren. De tijd wordt verdeeld over beide studieonderdelen. De planning gaat in overleg. De student schrijft de bachelorscriptie eventueel alleen.  De beoordeling van beide onderdelen is hetzelfde als in de situatie dat de studieonderdelen achtereenvolgens worden doorlopen. De begeleiding door een docent van de opleiding zal worden gecombineerd.
 
Toetsing:
Verslag (scriptie; duo) 50%
Verdediging (met poster en pitch; individueel).  50%
Beide onderdelen moeten met minimaal een 5,5 worden beoordeeld voor een voldoende op dit studieonderdeel. 

Combi traject met majorstage
Studenten hebben de mogelijkheid de bachelorscriptie en de majorstage op één praktijkadres te combineren. De tijd wordt verdeeld over beide studieonderdelen. De planning gaat in overleg. De student schrijft de bachelorscriptie eventueel alleen. De beoordeling van beide onderdelen is hetzelfde als in de situatie dat de studieonderdelen achtereenvolgens worden doorlopen

Instapvoorwaarden
Voor aanvang van de bachelorscriptie dient de student jaar 2 en blok 3.1 en 3.2 te hebben afgerond, met uitzondering van 2 keuzemodules. De student moet dus minstens 84 EC's in de hoofdfase van de opleiding Voeding en Dietetiek hebben behaald. 
 
Indien de student dit studieonderdeel in het buitenland doet gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
-           een van de keuzemodules in jaar 2 of 3 dient de keuzemodule Crossing Borders (VDVH16KCB) te zijn.
-           Student dient een schriftelijk verzoek in bij de SLB-er waarin hij/zij motiveert waarom hij/zij dit studieonderdeel in het buitenland wil doen en waarom hij/ zij meent hiervoor geschikt te zijn.
-           De SLB-er overlegt met de student of dit studieonderdeel in het buitenland past in zijn / haar situatie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies