Vak: Gespreksvoering credits: 5

Vakcode
XRDP21GES
Naam
Gespreksvoering
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A.D. Hornstra
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Gespreksvoering - Opdracht

Leeruitkomsten

Adviseren, niveau 1     
1. De student achterhaalt de vraag van de cliënt over eenvoudig (sociaal)juridisch vraagstuk
 2. De student onderbouwt het antwoord mondeling of schriftelijk
 3. De student gaat na in hoeverre het advies door de cliënt passend wordt gevonden
 
Begeleiden, niveau 1
  1. De student herkent binnen eenvoudige en afgebakende casuïstiek de sociaaljuridische positie van de cliënt en de mogelijkheden in die situatie
 2. De student legt bovenstaande uit aan de cliënt, bespreekt de verschillende mogelijkheden, maakt samen met de cliënt een plan en zoekt uit met de cliënt wat hij of zij zelf kan ondernemen
 3. De student evalueert zijn/haar gedrag en vaardigheden in deze aan de hand van gerichte vragen
 
Belangen behartigen, niveau 1
 1. De student herkent de belangen van de cliënt in een eenvoudige (sociaal)juridische context

Inhoud

In deze module van 5 EC staat het krijgen van inzicht in menselijke communicatie en gedragingen centraal. Meer inzicht in je doelgroep (de cliënten met wie je te maken krijgt) zorgt ervoor dat je een betere dienstverlener kan zijn en tevens meer grip krijgt op je eigen handelen als professional.
Tijdens werkgroepen Gespreksvoering krijg je meer inzicht in de opbouw en uitvoering van een effectief intakegesprek en in diverse communicatiestijlen die mensen hanteren (over dit laatste onderwerp maak je tevens een voorwaardelijke opdracht). Het intakegesprek is voor de HBO-jurist een belangrijk middel om informatie te vergaren. Daarom nemen we deze gespreksvorm in deze module goed onder de loep. We zullen onder andere aandacht besteden aan de opbouw van een intake/adviesgesprek en de gesprekstechnieken die je kunt inzetten om een effectief gesprek te voeren. In de lessen wordt ingegaan op de theorie en zullen we oefenen met het toepassen van vaardigheden. Het geleerde uit de lessen pas je toe in een oefensituatie met een trainingsacteur, met wie je een intake/adviesgesprek zult voeren over een juridische kwestie. Dit gesprek ga je ook terugkijken en evalueren en je schrijft je bevindingen hierover op in een reflectieverslag.
Tijdens werkgroepen Gedrag krijg je meer inzicht in de belangen, motieven en achtergronden van mensen. Bij de lessen Gedrag ben je zowel object als subject: je onderzoekt het gedrag van alle mensen en hierdoor leer je meer over jezelf als professional, maar ook over de cliënten waar je later mee gaat werken. Het geleerde uit de lessen pas je toe in een presentatie over een onderwerp naar keuze.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies