Vak: Project Verandermanagement credits: 5

Vakcode
XRDP21VMT
Naam
Project Verandermanagement
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
F.M.A. Weitenberg
Werkvormen
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Project Verandermanagement - Opdracht

Leeruitkomsten

Organiseren

Niveau 2
De student identificeert in een complexe en afgebakende casus organisatieprocessen van de juridische dienstverlening binnen een organisatie en geeft inzicht in de juridische risico’s die een organisatie loopt:


1. De student maakt beschrijvingen en stroomdiagrammen van juridische werkprocessen.
2. De student brengt in kaart, door middel van een omgevingsanalyse en interne analyse, waar kansen en bedreigingen, sterke en zwakke punten liggen voor de organisatie en het betreffende werkproces.
3. De student brengt in kaart, door middel van het toepassen van verschillende modellen met betrekking tot kwaliteitszorg, welke (juridische) risico’s een organisatie loopt;
4. De student onderzoekt eigen normen, waarden en overtuigingen; dit leidt tot keuzes in het professioneel handelen en de professionele loopbaan.
5. De student werkt in juridische praktijkopdrachten samen met andere studenten en waar mogelijk met stakeholders uit de beroepspraktijk;
6. De student participeert in een gezamenlijk reflectieproces vraagt feedback, reflecteert op eigen ontwikkeling en rol en nuanceert het eigen perspectief met andermans inzichten.


Niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar voert binnen een organisatie juridische werkprocessen effectief en efficiënt uit en stelt verbeteringen voor op het gebied van juridische processen of diensten in samenwerking met andere professionals:

1. De student houdt rekening met verschillende belangen binnen een organisatie en met de belangen van de omgeving waarin een organisatie opereert en incorporeert die in zijn handelswijze De student werkt samen met professionals van andere disciplines; 2. De student werkt samen met professionals van andere disciplines;
3. De student reflecteert op en onderzoekt eigen normen, waarden en overtuigingen in de samenwerking met anderen.
4. De student stelt een juridisch projectdossier samen
5. De student werkt adequaat binnen de digitale systemen van de organisatie.
6. De student plant en bewaakt termijnen en onderneemt acties die daaruit voortvloeien.
7. De student past de wet- en regelgeving rondom projectdossiers correct toe
8. De student verantwoordt de toegankelijkheid, juistheid, volledigheid en overdraagbaarheid van het projectdossier.

Inhoud

Bij het vak Verandermanagement brengt de student een eigen gevonden casus in waarbij er een verandering in de organisatie plaatsvindt.
Aan de hand van het boek "Zo maak je een veranderplan", volgt de student een methode om de verandering - aangepast op de situatie - te begeleiden.
Er worden analyses gemaakt en diagnoses gesteld om tot een goed veranderplan te komen, waarbij kritisch gekeken wordt naar de impact van de verandering en de mogelijkheden in de organisatie zodat het veranderplan aansluit bij de veranderbereidheid en het verandervermogen.
Organisatiesensitiviteit is hierbij een belangrijke vaardigheid, zodat er een goede stakeholderanalyse gemaakt kan worden. 
De student levert als eindproduct een veranderplan op met daarin uitgewerkt een invoeringspad en concrete interventies.

 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies