Vak: Trainersdiploma credits: 5

Vakcode
ASVA21TRD
Naam
Trainersdiploma
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H. Stam
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Trainersdiploma - Professioneel product

Leeruitkomsten

Deze module draagt bij aan Ad Sport leeruitkomst 3 Ontwerpen en begeleiden
De Ad sport professional coördineert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen. De Ad sport professional initieert deze projecten en voert deze beweegprogramma’s samen met anderen en onder begeleiding uit en is daarbij in staat om naar gelang de situatie een uitvoerende en coördinerende rol te vervullen op tactisch en operationeel niveau

 

Inhoud

Binnen de Ad Sport opleiding en de uitstroomroute top/talentcoach kan de student binnen zijn opleiding minimaal 1 Trainer/Coach cursus volgen. (Een trainer/coach cursus op, of vergelijkbaar met, niveau 3 van het Kwalificatieprofiel Trainer/Coach van het NOC*NSF.
Keuze opties trainer/coach niveau 3
Om aan het studieonderdeel trainer/coach niveau 3 te voldoen heeft de student de volgende opties om uit te kiezen:
-         Optie 1: de student schrijft zich in voor een trainer/coach 3 opleiding aangeboden door Sportstudies (in de Ad Sport 5 ec) (zie handleiding “trainer/coach opleidingen”). De student krijgt informatie en begeleiding rondom de tak van sport en wordt hij voorbereid op het afronden van de cursus met als resultaat een diploma met civiel effect.
-           Optie 2: de student schrijft zich in bij een bond voor een trainer/coach 3 opleiding (minimaal 140 uur). Nadat het diploma is behaald, wordt een kopie van het diploma als bewijs aangeleverd bij het frontoffice en worden de credits bijgeschreven. In de lijst op bb is te zien welke onderdelen je voor deze module kunt gebruiken.
-           Optie 3: Als alternatief wordt er door de opleiding een trainer/coach opleiding aangeboden (algemeen) van 2 perioden waarmee de student voldoet aan het studieonderdeel van de trainer/coach opleiding niveau 3. Deze cursus wordt verzorgd door het Instituut voor Sportstudies. Binnen deze cursus dient de student ook stage te lopen, opdrachten te maken en een afrondende toets te maken. Met het doorlopen van deze cursus behaalt de student geen bondsdiploma maar met het voldoende afronden van de cursus, voldoet de student wel aan de eis voor trainer/coach niveau 3.

Naast deze opties heeft de student mogelijkheden om wel aan de voorwaarden te voldoen maar zich niet in te schrijven volgens bovenstaande opties. Deze mogelijkheden zijn een vrijstelling en het op een andere manier behalen van het bondsdiploma.
1)         Studenten die voorafgaand aan de opleiding een trainer/coach diploma niveau 3 of hoger hebben behaald, kunnen hiermee vrijstelling krijgen voor het behalen van de kwalificatie trainer/coach 3. Het dient te gaan om een bondsdiploma dat minimaal 140 uur studiebelasting vraagt. De opleiding dient te voldoen aan een niveau 3 opleiding. Het bondsdiploma mag bij het indienen niet ouder zijn dan 3 jaar. Aanvragen van een vrijstelling verloopt via de examencommissie osiris zaak.
2)         Indien een student via de vereniging de opleiding voor trainer/coach 3 volgt, en op die manier voldoet aan de voorwaarde van de trainer/coach eis, kan hij na de afronding van de opleiding ook het diploma aanleveren volgens de richtlijnen onder punt 1. Deze optie is vergelijkbaar met optie 2.
In de handleiding “trainer/coach opleidingen” is meer informatie te vinden.

Inhoud optie 3
De Trainer-coach is werkzaam in de breedtesport sportparticipatie. Het
werkterrein van de trainer-coach is een sportvereniging of (commerciële)
sportorganisatie. De belangrijkste taak van de trainer-coach is het geven van trainingen. Uitgangspunten daarbij zijn de wensen en (on)mogelijkheden van de
sporters in relatie tot de verenigingsdoelen. De sporters kunnen zowel jeugdigen als volwassenen zijn. De trainer-coach staat voor de opgave om doelen op korte en middellange termijn te realiseren. Door analyse, planning, uitvoering en evaluatie
(op wedstrijden en trainingen) streeft hij op planmatige wijze
doelstellingen na. De trainer-coach gaat uit van de wensen en
(on)mogelijkheden van de sporters.
De trainer-coach geeft zelfstandig training, coacht zelfstandig sporters bij
wedstrijden, organiseert zelfstandig activiteiten.
De trainer- coach deelt zijn kennis begeleidt mede trainer-coaches.
Hij is verantwoordelijk voor een sfeer die sporters ruimte biedt voor een
sportieve ontplooiing.  Hij werkt bij het organiseren van activiteiten samen met
andere kaderleden en rapporteert aan het bestuur.

Het verschil tussen deze cursus en andere TC 3 opleidingen is dat je inhouden krijgt aangereikt op het gebied van trainer/coach maar dit traject niet afsluit met een bondsdiploma met civiel effect.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies