Vak: DIM - Digitalisering credits: 5

Vakcode
BVVH24DIGI
Naam
DIM - Digitalisering
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Engels, Nederlands
Coördinator
B. Bähre
Werkvormen
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • DIM Digitalisering - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student wordt zich bewust van digitale/integrale methoden, kan deze herkennen en benoemen. Op basis van een 4-pilarenmodel (Proces, Beleid, Tech en Mens) worden RO, CT en BK domeinvraagstukken, onder andere uit de IWP in BE-context, bewerkt, geëvalueerd en verbeterd.

Inhoud

PVD / DIM (Digitaal Informatiemanagement)
De bouwsector ondergaat momenteel ingrijpende transities die te maken hebben met de overgang van analoge naar digitale procesvoering. Of we nu kijken naar de vakgebieden van Ruimtelijke Ontwikkeling (RO), Bouwkunde (BK) en Civiele Techniek (CT) - binnen de context van de gebouwde omgeving (BE) worden we geconfronteerd met uitdagingen die geïntegreerd moeten worden. De digitale leerlijn van de School of the Built Environment (SOBE) gaat deze uitdaging aan door de volgende stappen te zetten.

In het eerste jaar leggen we de basis voor de overgang van informatie in stappen en lagen naar objectmodellen, inclusief de bijbehorende tools. In het tweede jaar breiden we deze kennis uit naar parametrische werkmethoden op basis van integrale werkmethoden zoals BIM.  Het derde jaar heeft als doel de omgang met digitale informatiemodellen te bevorderen. Het ophalen, aanpassen en terug schrijven van informatie op een generieke en in de keten uitwisselbare manier staan centraal.

Aan het begin van de opleiding, wanneer de focus nog relatief onafhankelijk is, begint de digitaliseringsleerlijn zich steeds meer te verbinden met de theoretische vakken. Gedurende hun studie passen studenten steeds meer digitale vaardigheden toe binnen de IWP.
Het uiteindelijke doel is het vormen van jonge professionals die als ontwerper, ingenieur en adviseur in de domeinen Ruimtelijke Ontwikkeling (RO), Civiele Techniek (CT) en Bouwkunde (BK) integraal kunnen omgaan met diverse vormen van informatiemodellen binnen de context van BE. Een solide kennis en vaardigheden op basis van informatiegestuurde objectmodellen vormen de basis om in de toekomst om te kunnen gaan met vraagstukken zoals het Internet of Things, automatisering en kunstmatige intelligentie in de bouw.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments