Vak: Innovatiewerkplaats 3 - De stad in transitie credits: 10

Vakcode
BVVH24IWP3
Naam
Innovatiewerkplaats 3 - De stad in transitie
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
D.E. Gerds
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Opdracht 1 VO - Opdracht
  • Opdracht 2 DO - Opdracht

Leeruitkomsten

Projectmatig samenwerken:
De student werkt projectmatig samen aan een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk en stuurt en bewaakt het proces aan de hand van gegeven processtappen.

Onderzoeken:
De student onderzoekt systematisch de context van een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk en formuleert uitgangspunten en doelstellingen.

Ontwerpen:
De student ontwikkelt voor een gegeven maatschappelijk BE-vraagstuk (ontwerp)varianten en deeloplossingen en stelt een kwalitatief onderbouwd definitief ontwerp (DO) op.
 

Inhoud

IWP 3 – De stad in transitie

Doel
De algemene leeruitkomst van semester 3 is:

De student kan vanuit de gekozen context (RO, CT of BK), monodisciplinair, onder coachende begeleiding, een complex BE-vraagstuk ruimtelijk en technisch ontwikkelen en uitwerken, en daarnaast de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in een praktijkomgeving.

In aansluiting op de werkwijze in IWP1 en IWP2 worden technische kennis en vaardigheden geleerd in de theorievakken van de verschillende vakgebieden. De toepassing ervan vindt plaats in de IWP3.

Inhoud:
Als toekomstig BE-ingenieur werk je aan het vernieuwen en verbeteren van de gebouwde omgeving. Elke verbetering begint bij het begrijpen van de huidige situatie: wat is er aan de hand, wat functioneert nu goed en wat niet, welke behoeften zijn er om iets te veranderen? Pas als je dit goed snapt, kun je ook een passende oplossing ontwikkelen, die daadwerkelijk tot een verbetering leidt.

Werken in de BE-beroepspraktijk gebeurt meestal projectmatig, waarbij ieder project nieuwe, onbekende vraagstukken oplevert, in een vaak complexe context. Om als professional effectief te kunnen functioneren in een steeds veranderende situatie, is het nodig om gestructureerd en systematisch te leren werken, bijvoorbeeld door het proces in stappen op te knippen. Deze structuren (methoden, processen) bieden houvast: per stap duidelijkheid over de handelingen die je moet verrichten en bijbehorende producten die je moet maken. Structuur voor jezelf, maar ook in afstemming met collega’s in je projectteam of met externe partijen en geeft overeenstemming over het niveau van de producten.

In de InnovatieWerkPlaats (IWP) van het tweede jaar leer je om in teamverband projectmatig te werken. Tijdens het project leer je door het doen van onderzoek de opgave te doorgronden en leer je ontwerpend te komen tot passende oplossingen en deze te presenteren in professionele producten. Daarbij werk je aan verbeteringen van de gebouwde omgeving vanuit actuele maatschappelijke thema’s.

Het plangebied is de omgeving van de Westelijke ringweg in Groningen. Op basis van een gegeven vlekkenplan van het plangebied, dat wordt opgedeeld in multidisciplinaire deelgebieden werken de studenten – opgedeeld in groepen van circa 6 studenten (uit de 3 domeinen RO, CT en BK) – individueel binnen hun eigen vakgebied (RO, CT of BK) aan onderzoek naar het gebied en ontwerp aan het gebied. Daarnaast en tegelijkertijd wordt multidisciplinair samengewerkt met de andere twee vakgebieden. De ontwerpopgave wordt in de (technische) uitwerking gevoed vanuit een klein onderzoek naar een specifiek aspect van de opgave dat verbonden is met een maatschappelijk thema.

Het semester wordt verdeeld in 2 kwartalen.
  • Kwartaal 1 staat in het teken van inventarisatie, analyse en onderzoek naar het plangebied en resulteert allereerst in een Programma (van Eisen en Wensen) dat in de daaropvolgende ontwerpfase wordt uitgewerkt tot een Voorlopig Ontwerp (VO).
  • In kwartaal 2 wordt het VO doorontwikkeld en technisch uitgewerkt tot een DO. Een deel van de input voor de uitwerking is een klein onderzoek naar een specifiek aspect van de opgave dat gekoppeld is aan een maatschappelijk thema.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Future Environments