Vak: Kunstgeschiedenissen 3 credits: 5

Vakcode
DBVB23KUG3
Naam
Kunstgeschiedenissen 3
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Beschouwen Andere Kunsten theater - Opdracht
  • Essay Context + Educatie - Schriftelijk, eigen organisatie
  • Presentatie Context + Artistiek - Presentatie

Leeruitkomsten

Presentatie (Context + Artistiek)
De student heeft kennis van de ontwikkelingen in de beeldende kunst van 1960 tot nu.  
De student kan actuele thema’s in de hedendaagse kunst benoemen en deze in verband brengen met zijn/haar/hen artistieke praktijk.  
De student heeft inzicht in de verschillende posities van de hedendaagse kunstenaar en kan mondelijk beargumenteren welke positie(s) hij/zij/hen op dat moment inneemt (momentopname).   
De student kan zelfstandig bronnen bij het gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor een presentatie

Essay (Context + Educatie)
De student kan een actueel thema in de hedendaagse cultuur toegankelijk maken voor de gekozen doelgroep (keuzestage).  
De student kan zelfstandig het bestaande (les)materiaal aanvullen met relevante (interdisciplinaire) voorbeelden uit het verleden en heden, uit de kunsten en de massacultuur/ het dagelijkse leven.  
De student kan zelfstandig bronnen bij een gekozen thema zoeken, analyseren en gebruiken als fundament voor het schrijven van een reflectief essay.  
De student legt in zijn/haar/hen lessen of educatieve producten actief een verband tussen het verleden en heden en maakt zowel hedendaagse thema’s als ook historische gebeurtenissen op die manier toegankelijk voor de gekozen doelgroep. 
De student reflecteert schriftelijk op de inhoud van zijn/haar/hen gemaakte lessen/educatieve producten.


Beschouwen Andere Kunsten Theater:
Kennismaking onderzoeksvaardigheden en informatievaardigheden:
onderzoeksvraag en methodiek, product is vastgelegd
 

Inhoud

Het vak Kunstgeschiedenissen 3 en 4 bestaat uit twee delen. In het deel Context + Artistiek wordt de beeldende kunst uit de periode 1960 tot nu thematisch en transhistorisch besproken. Het deel Context + Educatie sluit nauw aan bij het vak Educatie. Terwijl binnen het vak Educatie de structuren en didaktiek van de beeldende vakken in de bovenbouw Voortgezet onderwijs uiteenzet, ligt de nadruk in het deel Context + Educatie op de inhoud van de lessen. Het deel Context + Educatie is een werkplaats waarin we samen aan de inhoud van de lessen werken en je in het maken van de lessen wordt ondersteund. In beide onderdelen staat de hedendaagse kunst centraal (1960-nu), maar komen we ook herhaaldelijk terug op de inhouden van Kunstgeschiedenissen 1 en 2, om zo de kennis hierover weer op te halen en aan te vullen. 

Context + Artistiek 
We bespreken de ontwikkelingen in de beeldende kunst van 1960 tot nu thematisch en transhistorisch. Iedereen kiest een thema/aspect van een thema en verdiept zich erin door middel van een presentatie. In de presentatie gebruik je relevante bronnen en laat je jouw inzichten in het thema zien. Je bespreekt ook het verband tussen je gekozen thema en jouw artistieke praktijk. Vanessa sluit regelmatig aan bij studio 3 en 4, waarin we samen met de beeldende docenten in gesprek gaan over je gekozen thema en je werk. We behandelen ook de positie van de kunstenaar en leggen zodanig de basis voor de contextualisering van je werk, waaraan we in jaar 3 en 4 verder zullen werken. We gaan proberen op excursie te gaan.    

Context + Educatie 
Het onderdeel Context + Educatie is een werkplaats waarin we samen aan de inhoud van de lessen en educatieve producten (bv. CKV, Kunst Algemeen, Kunst beeldend en TK/HV ‘Oude Stijl’) werken. Je wordt in het maken van de lessen/educatieve producten ondersteund, je wordt in het vinden van relevante en aanvullende inhouden gecoacht en je leert reflecteren op de inhouden van deze lessen. Je reflecteert in een presentatie op de inhouden van een of meerdere lessen en/of educatieve producten. Dat mogen gewoon de lessen/producten zijn die je voor je stage voorbereid.  


Beschouwen Andere Kunsten Theater:
Twee reeksen van acht colleges over dans en drama, waarin kernconcepten van die disciplines centraal staan en ideaaltypische werkvormen voor beschouwen in de onderwijspraktijk. Nadruk op beschouwelijke competenties en op het plaatsen van canonische werken uit andere disciplines in een historisch raamwerk.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva