Vak: Oriëntatie en Professionalisering credits: 10

Vakcode
DBVB23OEP6
Naam
Oriëntatie en Professionalisering
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Oriëntatie & Professionalisering - Opdracht

Leeruitkomsten

De student maakt kennis met en wordt zich bewust van de bandbreedte van de professie kunstenaar-educator.
De student doet inzichten en ervaringen op in onder ander de organisatorische aspecten van het beroep als kunstenaar-educator, als ook de samenwerkingen die daarbij een rol gaan spelen.
De student verkent diens rol en rollen als kunstenaar-educator (van kunstenaar en educator tot onderzoeker en organisator), door aan het werk te gaan.
De student werkt in groepsverband aan een project buiten de academie, van het schriijven van een projectplan tot de uitvoering van het project.
De student legt verslag van zowel diens inzichten, diens voorlopige defintie van de kunstenaar-educator en diens positie, als ook van het uitgevoerde project.

Inhoud

Binnen Oriëntatie en Professionalisering staat jouw ontwikkeling als kunstenaar-educator centraal. Wie is een kunstenaar-educator? Waar werkt die? Wie wil ik als kunstenaar-educator zijn? Waar wil ik me positioneren? Met wie wil ik samenwerken? Om deze vragen te kunnen beantwoorden gaan we de driehoek context, artistiek en educatie voornamelijk buiten de opleiding verkennen. We gaan op excursies, georganiseerd door de docent, maar ook door jullie, om kennis te maken met de bandbreedte van de professie kunstenaar-educator. Jullie werken in groepsverband en individueel aan opdrachten. Ten eerste maak je een verslaglegging van jouw ontwikkeling binnen het vak. Dit doe je individueel. Welke vorm deze verslaglegging gaat hebben is aan jou: van video, podcast, kunstenwerken, verslagen, tot een combinatie daarvan), belangrijk is dat in de gekozen verslaglegging naar voren komt, hoe je jouw professie beschouwd en hoe je jezelf positioneert. Deze lever je aan het einde van het semester in. Daarnaast werken jullie aan een project in groepsverband, dat buiten de academie plaats gaat vinden. Jullie gaan dus als kunstenaar-educator aan het werk. Jullie ontwikkelen en schrijven een projectplan in het eerste blok van het semester en voeren dit project vervolgens zo ver mogelijk uit in het tweede blok van het semester. Je kan hier denken aan het maken van een tentoonstelling, het organiseren van een educatief programma, een podcast, een reeks video’s, rondleidingen, etc. Met wie je naast je medestudenten hiervoor samen werkt en wie je doelgroep is en dus binnen welke context het project moet passen en aan welke voorwaarden het moet voldoen, is afhankelijk van jullie keuzes. Uiteraard gaan we uiteenlopende mogelijkheden verkennen en worden jullie door de docent in het maken van jullie keuzes ondersteund.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva