Vak: Afstuderen 8 credits: 30

Vakcode
DMVB24ASO8
Naam
Afstuderen 8
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
K.H. van der Meer
Werkvormen
  • Projectonderwijs
  • Werkcollege
  • Werkvorm 1
  • Werkvorm 2
Toetsen
  • Semester Assessment 8 - Assessment

Leeruitkomsten

1.1 onderzoekt als muzikant persoonlijke of collectieve fascinaties en bronnen in verschillende contexten en maakt zijn visie zichtbaar in artistieke concepten en muzikale producten.
1.2 hanteert adequaat een breed scala aan kennis en vaardigheden met betrekking tot muzikale concepten, stijlen en media, zowel op analoog als op digitaal terrein.
1.4 demonstreert inzicht in muzikale processen en producten en reflecteert op de wijze waarop deze ervaringen veroorzaken.
2.1 toont in zijn didactisch handelen adequate kennis van (vak)didactiek, psychologie, pedagogiek en onderwijskunde.
2.2 creëert eigentijdse leeromgevingen vanuit een coherente didactische visie die in het perspectief van de ontwikkeling van de lerenden betekenisvol zijn.
3.1 hanteert relevante communicatiemethoden, -technieken en –strategieën en toont inzicht in zijn communicatieve vaardigheden.
3.2 beargumenteert zijn artistieke, pedagogische en didactische keuzes mondeling en schriftelijk en zet deze vaardigheid op effectieve wijze in.
3.6 draagt adequaat zijn visie uit op de positie en functie van kunst en kunsteducatie in de samenleving.
4.1 ontwikkelt culturele zelfkennis en kennis van perspectieven van ‘de ander’ en weet deze effectief toe te passen in zijn handelen.
4.4 ontwikkelt vanuit zijn vakmanschap producten en initieert, organiseert en evalueert projecten in een breed cultureel-maatschappelijke spectrum.
5.1 reflecteert doelbewust en/of systematisch op zijn ontwikkeling als professional en maakt daarbij gericht gebruik van verschillende vormen van feedback.
5.4 onderbouwt en benut de resultaten van (zijn) onderzoek voor de ontwikkeling van beroepsproducten die een bijdrage leveren aan een relevant vraagstuk.
5.6 gebruikt praktijkervaringen en (praktijk)onderzoek voor een duurzame ontwikkeling van zijn beroepsvisie en professionaliteit.
 

Inhoud

De student stelt een projectplan op voor een afstudeerproject waarin een actueel praktijkvraagstuk wordt onderzocht en uitgewerkt. Het vraagstuk kan zowel binnen als buiten formele educatieve instellingen (zoals scholen, kunstencentra e.d.) spelen. Met het project laat de student zien een onderbouwde, eigentijdse visie op het vakgebied te hebben en dit om te kunnen zetten in een effectieve, betekenisvolle kunst-educatieve leersituatie. De student geeft in het plan aan op welke manier hij/zij de leeruitkomsten gaat aantonen en welk bewijsmateriaal daarvoor wordt aangeleverd. De student werkt zelfstandig aan het project en krijgt op onderdelen coaching en/of instructies. Vaste onderdelen van het project zijn presentaties van onderzoek e.d., een performanceassessment, reflectie en het opstellen van een portfolio. Het afstudeerproject wordt afgesloten met een criterium gericht interview waarin de student aan de hand van het portfolio laat zien aan de leeruitkomsten van de opleiding te voldoen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Prins Claus Conservatorium