Vak: IO: De Ondernemer in Control credits: 5

Vakcode
FEMP20OIC1C
Naam
IO: De Ondernemer in Control
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R.G. Keun
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Projectopdracht - Overige toetsing

Leeruitkomsten

  1. De student reflecteert op de ontwikkeling van zijn eigen professionele identiteit. (Formatief)
  2. De student richt op basis van een bestaande casus een eenvoudige geautomatiseerde financiële administratie in voor een kleine IB-ondernemer. Hierbij gaat het om zowel de inrichting van het boekhoudpakket als de elementaire administratieve processen.
  3. De student voert in de rol van extern adviseur een intakegesprek met een kleine IB-ondernemer op basis van een interviewschema en stelt op basis van het intakegesprek een klantinventarisatie op. Hierin komen in ieder geval de thema’s: duurzaamheid, juridische en financiële aspecten en de administratieve organisatie van de ondernemer aan de orde.
  4. De student hanteert de structuur van diagnostisch onderzoek bij het opstellen van een aanbevelingsbrief.
  5. Op basis van de klantinventarisatie en onderzoek van relevante bronnen schrijft de student in de rol van extern adviseur een beknopte, lezersgerichte en doelgerichte aanbeveling aan een kleine IB-ondernemer. Hierin komen in ieder geval de thema’s duurzaamheid, juridische en financiële aspecten en de administratieve organisatie van de ondernemer aan de orde.

Inhoud

 
De eindopdracht van deze integrale opdracht is het schrijven van een aanbevelingsbrief voor een kleine IB-ondernemer. In deze brief komen in ieder geval de thema’s financiële administratie, duurzaamheid en financiële - en juridische aspecten van de ondernemer aan de orde. De studenten gaan zélf op zoek naar deze ondernemer, in hun eigen netwerk. Om te beginnen gaan de studenten in projectgroepen opdrachten uitvoeren op basis van een casus. In deze opdrachten wordt aandacht besteed aan de inrichting van een boekhoudpakket en aan de elementaire administratieve processen, op basis van een bestaande casus voor een kleine IB-ondernemer die een handelsbedrijf voert. Daarnaast worden opdrachten uitgevoerd op basis van deze casus over financiële, juridische, fiscale en duurzaamheidsaspecten.
 
De theorie van de vakken van dit blok, de casus-opdrachten en het eigen onderzoek van de studenten geven samen input voor het interview (het intakegesprek) dat bij de IB-ondernemer wordt  gehouden. Naar aanleiding van kennis van de ideale of gewenste stituatie, samen met de informatie uit het interview, worden de aanbevelingen over de financiële administratie, duurzaamheid en financiële en juridische aspecten van de ondernemer opgesteld. Deze aanbevelingen worden in een zakelijke brief naar de ondernemer gestuurd. 

De basis van diagnostisch onderzoek, interviewen en het schrijven van een zakelijke brief zijn de vaardigheden die in deze integrale opdracht centraal staan. 

School(s)

  • Instituut voor Business, Marketing en Finance