Vak: Fysiotherapeutische zorg 1: Fysiologie & Gezondheid credits: 5

Vakcode
FYVP23FZ1FG
Naam
Fysiotherapeutische zorg 1: Fysiologie & Gezondheid
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Cliëntdossier - Opdracht
  • Fysiologie en gezondheid - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten
1CD-FH. 326. De student kan in het kader van geïndiceerde preventie zelfstandig een fysiotherapeutisch deelonderzoek opstellen ten behoeve van een cliënt met een dreigend fysiek gezondheidsprobleem. 
1CD-FH. 327. De student kan in het kader van geïndiceerde preventie zelfstandig een fysiotherapeutisch deelbehandeling opstellen ten behoeve van een cliënt met een dreigend fysiek gezondheidsprobleem. 
1CD-C. 46. De student kan zelfstandig aan derden uitleggen aan welke criteria professionele communicatie in het kader van fysiotherapeutisch handelen moet voldoen.
INT 1CD-FH 1 De student kan in samenspraak met een medestudent in een onderwijssituatie zijn fysiotherapeutisch handelen onderbouwen vanuit Engelstalige vakliteratuur.

Inhoud

FT-zorg 1.1 bestaat uit 2 cursussen van 5 EC, die met elkaar vervlochten zijn. Cursus 1: Fysiologie en Gezondheid en cursus 2: anatomie & vaardigheden.
Deze cursus betreft Fysiologie & Gezondheid en beslaat het meer theoretische deel van FT-zorg 1.1.

Preventie speelt in de hedendaagse maatschappij in toenemende mate een rol van betekenis in het kader van ADL, werk en sport. Van fysiotherapeuten wordt verwacht dat zij als professional in staat zijn om voor een cliënt een specifiek dossier op te bouwen en trainingsprogramma's te ontwerpen ter verbetering van kracht en uithoudingsvermogen en de cliënten te begeleiden tijdens de uitvoering van deze programma's. In de dagelijkse praktijk van de fysiotherapie is het opstellen van een cliënt dossier een regelmatig optredende activiteit. Door middel van Fysiotherapeutisch Methodisch handelen een cliënt dossier op te stellen vergaart de student basiskennis uit de (inspannings)fysiologie, anatomie en trainingsleer. Hiertoe werkt de student per week een eenvoudige en enkelvoudige casus uit betreffende een gezondpersoon of een persoon die aan een aantal gezondheidsrisico's zijn blootgesteld. De studietaken hebben betrekking op osteologie, syndesmologie, myologie, kinesiologie, (inspannings)fysiologie, trainingsleer, testen, meten en trainen en het geven van informatie, gezondheidsvoorlichting, instructie en feedback. Ook komt de gedragsmatige kant van gezondheid en bewegen aan bod. De basis anatomie en fysiologie met betrekking tot hart en long en bijbehorende metingen komen aan de orde.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies