Vak: Fysiotherapeutische zorg 2: Musculoskeletaal Bovenste extremiteit & Cervicale wervelkolom credits: 5

Vakcode
FYVP23FZ2MBE
Naam
Fysiotherapeutische zorg 2: Musculoskeletaal Bovenste extremiteit & Cervicale wervelkolom
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Anatomie 2 - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • BE & CWK theorie - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten
1CD-FH. 1. De student kan aan een medestudent uitleggen welke essentiële vragen tijdens DTF-screening aan de cliënt gesteld moeten worden.
1CD-FH. 20. De student kan, uitgaande van beschreven casuïstiek, zelfstandig een fysiotherapeutisch onderzoeksplan opstellen ten behoeve van een cliënt met een enkelvoudig muskuloskeletaal probleem.
1CD-FH. 162. De student kan, uitgaande van beschreven casuïstiek, zelfstandig een fysiotherapeutisch behandelplan opstellen ten behoeve van een cliënt met een enkelvoudig muskuloskeletaal probleem.
1CD-FH. 257. De student kan, uitgaande van beschreven casuïstiek, zelfstandig een zorggerelateerd preventieplan opstellen ten behoeve van een cliënt met een enkelvoudig muskuloskeletaal probleem.
INT 1CD-FH 1: De student kan in samenspraak met een medestudent in een onderwijssituatie zijn fysiotherapeutisch handelen onderbouwen vanuit Engelstalige vakliteratuur.
INT 1CD-FH 2 De student beschrijft, binnen de onderwijssituatie in een behandel- c.q. preventieplan, hoe de culturele achtergrond en het wereldbeeld het gedrag van een patient kan verklaren. 
INT 1OD-E/M 1: De student verwoordt binnen de onderwijssituatie zijn eigen culturele identiteit en gebruikt deze in het contact met mensen uit een andere cultuur.

Inhoud

FT-zorg 2 bestaat uit 2 cursussen van 5 EC die met elkaar vervlochten zijn. Cursus 1: MSK bovenste extremiteit & cervicale wervelkolom en cursus 2: vaardigheden en integratie.
Deze cursus betreft MSK bovenste extremiteit & cervicale wervelkolom en beslaat het meer theoretische deel van FT-zorg 1.2.
 
In de dagelijkse praktijk van de fysiotherapie zijn musculoskeletale aandoeningen van de bovenste extremiteit en de cervicale wervelkolom veel voorkomende problemen. Van de fysiotherapeut wordt verwacht dat hij in staat is om op een adequate wijze deze patiënten te onderzoeken en te behandelen. Tijdens deze cursus moet de student kunnen aantonen over voldoende anatomische (waaronder Anatomie in Vivo), medisch-biologische, gedragswetenschappelijke en fysiotherapeutische kennis te beschikken in relatie tot de bovenste extremiteit en cervicale wervelkolom. Deze kennis moet kunnen worden toegepast bij patiënten met musculoskeletale gezondheidsproblemen van de bovenste extremiteit en de cervicale wervelkolom, ten behoeve van het fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling. Deze theoretische achtergrond wordt getoetst met een schriftelijke theorietoets.
Anatomie is in FT-zorg 2 is praktisch vormgegeven. Het omvat het benoemen, lokaliseren, palperen en intekenen van botstructuren, origo en insertie van spieren, spierbuiken, banden en pezen van de wervelkolom en bovenste extremiteit. In deze cursus worden zowel de basale anatomische kennis als ook de vaardigheden die wij gebruiken als fysiotherapeut, aangeboden. Voor elke student wordt het Anatomie onderwijs minimaal één periode aangeboden in de international classroom waarbij studenten uit het reguliere en 3-jarige programma samen les hebben met de internationale studenten. Deze cursus is een verdieping op Anatomie 1 (in Vivo) en wordt in deze cursus schriftelijk theoretisch getoetst.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies