Vak: Onderzoek & Innovatie 1 credits: 5

Vakcode
FYVP23OI1
Naam
Onderzoek & Innovatie 1
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.A. Kranenburg
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Groepsopdracht - Verslag
  • Individuele kennistoets - Computer, organisatie ToetsCentrum
  • Voorwaardelijke opdracht - Presentatie

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten
1BD-KD/W 1. De student kan in samenwerking met medestudenten een PICO-vraag opstellen. 
1BD-KD/W 3. De student kan in samenwerking met medestudenten verschillende informatiebronnen raadplegen om voor een enkelvoudig gezondheidsprobleem het beste “bewijs” op te sporen in de literatuur (zoekstrategie).
1BD-KD/W 4. De student kan in samenwerking met medestudenten de validiteit en bruikbaarheid van verschillende informatiebronnen behorend bij een enkelvoudig gezondheidsprobleem beoordelen aan de hand van door de opleiding afgegeven criteria.
1BD-KD/W 5. De student kan in samenwerking met medestudenten de validiteit en betrouwbaarheid van fysiotherapeutische meetinstrumenten verwoorden aan derden.
1BD-KD/W 8. De student kan in samenwerking met medestudenten eenvoudige methodologische en statistische aspecten, zoals het herkennen en verwoorden van meetniveaus van variabelen, het toegepaste onderzoeksdesign, de centrum- en spreidingsmaten, significantie van resultaten en correlatie uit een artikel verwoorden aan derden.
1BD-KD/W 31. De student kan in het kader van kennis delen in samenwerking met medestudenten een mondelinge presentatie geven aan studenten.
2BD-KD/W 2. De student kan in samenwerking met medestudenten de informatiebehoefte over diagnose, prognose en therapie van eigen patiënten omzetten in beantwoordbare vragen (operationaliseren).
2BD-KD/W 13. De student kan in samenwerking met medestudenten wetenschappelijke artikelen over effectiviteit van therapievormen, met betrekking tot methodologische en statistische aspecten zoals de beoordeling van gebruikte statistiek en het onderzoeksdesign analyseren aan de hand van door de opleiding aangereikte criteria.
INT 1CD-C 2. De student kan in een onderwijssituatie de informatie uit Engelstalige vakliteratuur interpreteren en uitleggen aan medestudenten.
INT 1CD-FH. De student kan in een onderwijssituatie zijn fysiotherapeutisch handelen onderbouwen vanuit Engelstalige vakliteratuur.

Inhoud

Vanuit de maatschappij worden hoge eisen gesteld aan professioneel handelen. Fysiotherapeuten moeten richting cliënten en zorgverzekeraars aantonen dat hun fysiotherapeutische interventies vanuit wetenschappelijk oogpunt goed worden onderbouwd. Van fysiotherapeuten wordt verwacht dat zij hun patiënten op de best mogelijke wijze onderzoeken en behandelen. Het handelen van de fysiotherapeut wordt daarbij gebaseerd op de normen en waarden van de betreffende patiënt(en), de klinische expertise van de fysiotherapeut en het best beschikbare wetenschappelijke bewijs. Werken volgens deze principes van evidence based practice (EBP) is daarom een must voor iedere fysiotherapeut.
Bij Onderzoek & Innovatie 1 komen de basisprincipes van toegepast wetenschappelijk onderzoek aan bod. In deze cursus wordt het onderzoekend vermogen van studenten gestimuleerd: de student maakt kennis met de EBP-cyclus en past deze werkwijze toe op een fysiotherapeutische casus. Tijdens de cursus wordt in kleine groepjes gewerkt aan het opstellen van onderzoeksvragen; het zoeken van wetenschappelijke literatuur; het beoordelen en interpreteren van deze literatuur; het ordenen, samenvatten en overzichtelijk weergeven van resultaten in een factsheet. De student zal bovendien kennis opdoen over onderzoeksdesigns en basisstatistiek. De cursus wordt afgerond met een groepsopdracht en een individuele kennistoets. Na afloop van deze cursus heeft de student basiskennis opgedaan over toegepast wetenschappelijk onderzoek en ervaring opgedaan met de EBP-cyclus. Als resultaat van de cursus kan de student in grote lijnen onderzoek naar fysiotherapeutische behandeleffecten begrijpen en interpreteren.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies