Vak: Informele sport credits: 5

Vakcode
HLVH23INF
Naam
Informele sport
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.N. Baalmans
Werkvormen
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Informele sport - Performance assessment
  • Klimmen - Actieve participatie

Leeruitkomsten

Dit programma draagt bij aan het realiseren van onderstaande leeruitkomsten:

Leeruitkomst: vakinhoudelijke bekwaamheid (hoofdfase niveau):
De sportleraar plant, realiseert, verantwoordt en evalueert vanuit een gegeven kader, een ontwikkelingsgerichte leeromgeving in bewegingssituaties. Dit doet hij op basis van een aangeleerd kader dat gaat over de visie op het vak en over inzichten en ontwikkelingen op het gebied van bewegen en sport.

Leeruitkomst: vakdidactische bekwaamheid (hoofdfase niveau):
De sportleraar realiseert onder begeleiding beweegprogramma’s passend bij het leerplan van de vaksectie en het onderwijskundig beleid van de school.
 

Inhoud

Sportpraktijk 4 bestaat uit een module klimmen en daarnaast kiezen studenten de module buiten(spel)sporten of de module informele en anders georganiseerde sporten.


Klimmen
Alle studenten ronden het onderdeel klimmen af door middel van een voorwaardelijke 0-credits toets, zowel bij de code HLVH23BOR als bij de code HLVH23INF. Bij de lessen klimmen is het doel de studenten tot te leiden klimwandbegeleider bij toprope klimmen. Na het succesvol afsluiten van deze module in staat om zelfstandig klassen te begeleiden in toprope situaties en kan hij hierbij werken in (toprope)ingerichte situaties op een artificiële klimmuur.
Er worden 10 praktijklessen aangeboden, waarna de module wordt afgerond middels een portfolio beoordeling en een klimvaardigheidstoets.
Tijdens de lessen zal de inhoud van de reader (‘Klimwand in het onderwijs’) als leidraad gebruikt worden.

Bewegen in natuurlijke openbare ruimte (HLVH23BOR)
Tijdens 12 lessen van 3 uur zullen studenten diverse buiten(spel)sport gaan ‘doorleven’. Hierbij valt te denken aan suppen, wandeling o.l.v. Staatsbosbeheer, kano-polo, wadlopen en mountainbiken. De student gaat actief op zoek naar de meerwaarde van dit soort activiteiten voor leerlingen en zal – daar waar mogelijk – buiten(spel)sporten aanbieden op de leerwerkplek.

Informele sport (HLVH23INF)
Tijdens 12 lessen van 3 uur zullen studenten informele en anders georganiseerde sporten gaan ‘doorleven’. Hierbij valt te denken aan urban sports (bijv. parcours), gezondheidssporten (bijv. yoga), cosmetische sport (bijv. calisthenics) en leissure sports. De student gaat actief op zoek naar de meerwaarde van dit soort activiteiten voor leerlingen en zal – daar waar mogelijk – participeren binnen gemeenschappen waar dit soort sporten worden beoefend.

Bij beide keuzemodules zijn de lessen en begeleiding gericht op met name de vakinhoudelijke bekwaamheid (kennis van de sport, methodiek, eigen vaardigheid, meervoudig deelname bekwaam) en didactische bekwaamheid (hoe bied je het vak aan). Koppeling met de BOK inhouden en het semesterthema is daarbij uitgangspunt. Genoemde bekwaamheden dragen bij aan het verantwoord en efficiënt leren deelnemen aan bewegingssituaties van de doelgroep.
Toetsing zal plaats vinden door een brede integratieve vaardigheidstoets (performance) i.c.m. actieve participatie tijdens de begeleidingsmomenten.

Onder actieve participatie wordt verstaan dat van studenten wordt verwacht dat zij zich actief inzetten door aanwezig te zijn en actief deel te nemen aan geplande activiteiten. Een essentieel uitgangspunt is de volledige aanwezigheid van studenten bij alle lessen en activiteiten, waarbij zowel docenten als medestudenten rekenen op actieve betrokkenheid bij de diverse onderwijsvormen. De actieve participatie wordt beschouwd als een cruciaal aspect van de studie en voorbereiding op het werkveld in de onderwijs- en sportsector. 
 
Voor de actuele literatuur wordt verwezen naar de studiehandleiding.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies