Vak: Stage credits: 30

Vakcode
HRVH2STG
Naam
Stage
Studiejaar
2024-2025
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
C.L.I. Oosting
Werkvormen
  • Stage internationaal
  • Stage, werk
Toetsen
  • Stage - Stage

Leeruitkomsten

Leeruitkomst 1: Persoonlijk leiderschap
Je reflecteert op je professionele ontwikkeling en op jouw persoonlijke waarden.  Je blijft ook bij grotere of complexere opdrachten effectief en efficiënt. Je stuurt bij op basis van reflectie op oorzaken van afwijkingen. Je past beroepscodes en professionele waarden toe in je handelen.

Leeruitkomst 2: De HR-professional in de context
Je werkt samen met medestudenten en partners in de praktijk. Hierin laat je zien dat je ieders waarden en kwaliteiten herkent en erkent. Je werkt gericht aan wederkerige relaties in je netwerk en benut deze voor je eigen doelen en ontwikkeling. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en mogelijk conflicten en gaat hier adequaat mee om.  Je adviseert op basis van je expertise en kennis van de context.

Leeruitkomst 4: HRM ontwikkelen, uitvoeren en evalueren in een organisatorische en maatschappelijke context
Je analyseert een complex HR-vraagstuk, in de context van de organisatie. Daarbij maak je een keuze uit meerdere HR-methoden en/of modellen. Je exploreert met direct betrokkenen over mogelijke oorzaken en oplossingen en de daar uit voortvloeiende HR-activiteiten, gebruikmakend van de kennis van die betrokkenen, zodat de kwaliteit van de diagnose en oplossingen worden verhoogd.

Inhoud

De weg om de genoemde leeruitkomsten en de persoonlijke leerdoelen te realiseren, is jouw eigen leerweg. Hierdoor kun je kleur geven aan je stage en je richten op activiteiten of een aanpak die jij vindt aansluiten bij jouw professionele ontwikkeling. Het is daarom tijdens de stage belangrijk om de leeruitkomsten én je eigen doelen voortdurend voor ogen te houden. Tijdens de stageperiode ben je de regisseur van je eigen leerproces. Niet alleen zijn er voorgeschreven opdrachten die je tijdens de stage uitvoert, maar er is zeker ook ruimte voor een eigen inhoudelijke invulling.

Aan het begin van de stageperiode stel je een zogenaamd Startprofiel op waarin je o.a. beschrijft hoe de eerste periode (onboarding) is verlopen, welke afspraken je met het stagebedrijf hebt gemaakt, hoe je gaat voldoen aan de (door de opleiding) gestelde criteria en hoe je invulling gaat geven aan de stageperiode. We houden hierbij de vuistregel aan dat je voor 50% werkt aan verschillende (complexe) opdrachten en de andere 50% van de tijd kunt besteden aan andere HR-activiteiten. 

Tijdens het werken en samenwerken aan de verschillende opdrachten en andere HR-activiteiten naar keuze, krijg jij steeds beter inzicht in je persoonlijk leiderschap en in de nodige kwaliteiten van jezelf als HR-professional. Dit inzicht verkrijg je met name door anderen uit je werkomgeving gericht om feedback te vragen. Om jou hierbij te ondersteunen neem je gedurende de stageperiode ook deel aan een vijftal intervisiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werk je samen met medestudenten aan casuïstiek uit jullie stagepraktijk. Professionele en persoonlijke waarden zijn daar ook vaak onderwerp van gesprek.


Je bouwt gedurende je stageperiode een portfolio op. Halverwege en aan het einde upload je dit portfolio in Onstage. Hiertoe verzamel je o.a. verschillende documenten waaruit blijkt hoe je aan de complexe HR-opdracht hebt (samen)gewerkt, in de verschillende fasen, en hoe je de regie over het werkproces hebt genomen, gehouden en wat je tijdens het proces hebt bijgesteld en hoe jouw rol door betrokken is gewaardeerd.

Op de helft van de stage voer je een gesprek met je stagebegeleider en docentbegeleider over de voortgang en bespreek je samen of en waar je kunt bijsturen, welke andere ontwikkelingsmogelijkheden er zijn en welke succes er zijn om al te vieren. 

Naast het portfolio maakt het eindgesprek onderdeel uit van de beoordeling van de stageperiode. Bij dit gesprek zijn de docentbegeleider en de praktijkbegeleider aanwezig. Het is tijdens dit gesprek belangrijk dat jij een professionele en actieve gesprekspartner bent en in staat bent om een reflectief gesprek te voeren over de doorgemaakte ontwikkeling tijdens de stage.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde